Kako pravilno orezati voćku?
Foto: Plodovi zemlje / HTV
Vrijeme je rezidbe i nije loše obnoviti znanje o pravilnom orezivanju voćaka. Poznato je da o rezidbi ponajviše ovisi ne samo količina, nego i kvaliteta uroda. Kako orezati drvo jabuke - za HTV-ovu emisiju "Plodovi zemlje" objasnila je Nives Šoić, voditeljica voćnjaka "Vrtovi voća" iz Velike Ludine blizu Zagreba.
Rezidba je počela još u prosincu. Uzgojni oblik voćnjaka je piramidalni kako gornji dio krošnje ne bi zasjenio donji.
- Prije nego krenemo rezati treba dobro promotriti voćku kako bi vidjeli koliko imamo cvijetnih pupova, kazala je Nives Šoić i objasnila koja je razlika u odnosu na lisne pupove.
Voćku se ne smije oštro rezati jer bi sve otišlo u vegetaciju, plod bi bio sitan, a to nam nije u interesu. Vrh voćke treba biti jednogodišnja mladica. Treba ostaviti oko trećinu jednogodišnjih grana ili izboja koji će iduće godine diferencirati i dati rod. Izrođene grane treba odstraniti. Ne valja da voćka prerodi jer će plod biti sitan. Na donjoj "etaži" skeletne grane trebaju biti duže zbog roda i "piramidalnog oblika voćke", objasnila je Šoić.
Koji su još korisni savjeti za rezidbu voćki pogledajte u prilogu novinara Vlatka Grgurića.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!