Jandroković: Oporba je pogriješila jer nije imala aktualno prijepodne

15.09.2022.

Zadnja izmjena 19:40

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Dnevnik / HRT

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković večeras je u središnjem HTV-ovu Dnevniku opravdavao svoju odluku da danas, na početku jesenskog zasjedanja Sabora, izbaci iz sabornice zastupnicu Katarinu Peović iz Kluba zastupnika HSS-a i Radničke fronte. Osvrnuo se i na upozorenja vladajućih o opasnosti od paramilitarnih skupina, rekavši da se, prema onome što je čuo od MUP-a i SOA-e, radi o radikaliziranim pojedincima koji se umrežavaju.

Jandroković je rekao da je, nakon što je dobio informaciju da predsjednik Vlade Andrej Plenković zbog COVID-a neće moći nazočiti aktualnom prijepodnevu, zastupnicima i klubovima ponudio opciju da postave pitanja ministrima ili da preskoče aktualac do povratka premijera. Rekao je da je očekivao da će oporba ići na prvu opciju, ali da je oporba povukla pogrešan potez jer je odbila aktualno prijepodne i krenula "uvredama, vrlo teškim riječima i kvalifikacijama koji su bili na granici govora mržnje, i nedokazanim optužbama na račun vladajuće većine i Vlade RH".


- Gospođa Peović koristila se izrazom "kvislinška vlada". Quisling je jedan od najvećih izdajica u povijesti ljudskog roda koji je završio tako da su ga norveške vlasti nakon 2. svjetskog rata strijeljale. Dakle, mislim da se radi o neprimjerenom izričaju, rekao je Jandroković.


Dodao je da je Peović prvo dao opomenu, ali da je ona i dalje vikala "vi ste kvislinzi", što smatra neprimjerenim.


- To nije demokratska rasprava, to je jedna teška neargumentirana optužba na granici, ponavljam još jednom, govora mržnje i zato sam postupio oštro, rekao je Jandroković.


Što se tiče ostalih situacija, rekao je da je opomene davao zato što zastupnici nisu poštovali poslovnik, istaknuvši da je jednak broj opomena dao i predstavnicima vladajuće većine i oporbe.

Rasprava o Ini

Što se tiče rasprave o aferi u Ini, Jandroković je rekao da će sutra na sjednici Odbora za gospodarstvo raspravljati o izvješćima HERA-e i HROTE-a, te da će cijela hrvatska javnost moći pratiti tu raspravu. Ako Odbor za gospodarstvo procijeni, možda će ta tema doći i na plenarnu sjednicu, dodao je. Smatra da će tako svatko zainteresiran moći vidjeti što svaka politička opcija misli o situaciji u Ini.

"Radikalizirani pojedinci koji se umrežavaju"


Što se pak tiče tvrdnji vladajućih o opasnosti od paramilitarnih skupina i izjave predsjednika Zorana Milanovića da takvih organiziranih skupina nema te da to potvrđuju izvješća SOA-e, Jandroković je rekao da ima drukčije spoznaje od predsjednika Republike te istaknuo dva konkretna djela.


Prvi je napad na Markovu trgu 2020. godine, kada je teško ranjen policajac koji je čuvao zgradu Vlade, a napadač počinio samoubojstvo.


Drugi je slučaj 17-godišnjaka koji je na nedavnom prosvjedu ispred središnjice HDZ-a uhvaćen s Molotovljevim koktelima i drugim oružjem.


- Prema onome što sam čuo i od strane MUP-a i od strane SOA-e, radi se o radikaliziranim pojedincima koji se umrežavaju, rekao je Jandroković. Dodao je da postoje i bilješke koje ima na uvid kao predsjednik Sabora, a o kojima ne može govoriti.


- Očito je da postoji više nego ovo što smo za sada samo vidjeli, rekao je.

Kako je pridobiven Zekanović?


HRT-ov novinar Branko Nađvinski pitao je Jandrokovića kako su pridobili zastupnika Hrvoja Zekanovića, koji je objavio da je postao dio vladajuće većine.


- Gospodin Zekanović vrlo je jasno kazao da niti je što tražio, niti je što dobio, nego da se odlučio prema zdravom razumu. Mislim da je to jako kvalitetan i dobar odgovor i pokazuje kakva je razlika između danas vladajuće većine i Vlade RH i oporbe, koja je i danas pokazala, po meni, visoku razinu neodgovornosti i politikantstva, rekao je Jandroković.

"Nema lidera oporbe"

Upitan tko je po njemu lider oporbe, Jandroković je odgovorio da samo pitanje pokazuje da ga nema.


- Oporba je razjedinjena, povezuje ih jedino jedna velika mržnja prema HDZ-u, to ne kriju, i danas smo zaista slušali jedan teški i neprimjereni govor u Hrvatskom saboru. Ali isto tako povezuje ih jedna nekritična želja da pod svaku cijenu dođu na vlast, rekao je Jandroković.


Dodao je da se na ljevici to vidi na primjeru Zagreba, "gdje vode međusobne ratove", a "građani su im u drugom planu", dok se desnica, dodao je, pokazala skupom ispred HDZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!