19:07 / 31.07.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Boris Kanazir/B.V.

Hrvatska dočekuje sportske heroje

Hrvatska dočekuje sportske heroje

Hrvatska dočekuje sportske heroje

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Naši sportaši ispisuju povijest na Olimpijskim igrama u Tokiju. Dio njih bori se za nove medalje, a oni koji su ih već osvojili, vraćaju se u Hrvatsku. Među njima zlatna braća Sinković i brončani Damir Martin.

Tri puta na Olimpijskim igrama, tri discipline, tri medalje. Do braće Sinković to nikomu nije uspjelo.

- Ipak smo ispisali povijest svjetskog veslanja, nitko to nikad nije napravio i uživamo u tome, ali idemo dalje. Poslije Rija smo rekli, kažem i sad - da i ne osvojimo ništa više - sve smo napravili, ali imamo još u sebi vatre za još toga, rekao je Martin Sinković, osvajač zlatne medalje u dvojcu bez kormilara na OI-ju.

Po još će i ići, u novoj-staroj disciplini: dvojcu na pariće.

- Dva sata nakon finala smo već pričali što ćemo, ono, s entuzijazmom, kako ćemo se vratiti na skul, kako ćemo opet trenirat, kako imamo neke planove. Stvarno imamo motiva i dalje, volimo to što radimo, volimo trenirat i to je najvažnije, navodi Valent Sinković, osvajač zlatne medalje u dvojcu bez kormilara na OI-ju.

Sve uspjehe dijele s trenerima, prijateljima, obiteljima. Na igrama u Tokiju njihovi najdraži nisu smjeli biti.

Martin mi je prenosio kako je njima super, lijepo im je, zadovoljni su, da dobro idu utrke, treninzi... Stresno mi je bilo prije finalne utrke, rekla je Manuela Sinković, supruga Martina Sinkovića.

Bronca oko vrata za Damira Martina ima platinast sjaj. Do nje je doveslao nakon teške operacije kuka, a malo je nedostajalo da obrani srebro iz Rija.

Prvi zaveslaj sam malo promašio, jedino tu malo žalost ostaje, a sve ostalo sam prezadovoljan, presretan i veseli me što Pariz nije za četiri godine nego za tri, tako da... Već mi više miriši na nešto lijepo!, ističe Damir Martin, osvajač brončane medalje u samcu na OI-ju.

Olimpijsku medalju posvetio je supruzi Ivani, koja mu je, kaže, bila najveća podrška.

- Nisam nikad sumnjala u Damšu, tak da osjećala sam da će to bit to, rekla je supruga Ivana Martin.

Bebica je na putu, pa možda mu je i to bila dodatna motivacija. Dvije cure ga gledaju, nije nas mogao iznevjeriti!"

Veslače su, uz obitelj i prijatelje, dočekali i klupski kolege. Među njima - možda i neki budući osvajači odličja.

Presretan sam zbog njih, ogromna su motivacija meni, cijelom klubu, čak i cijelom savezu, bar ja mislim tako, navodi Matej Galić, veslač, HAVK Mladost Zagreb.

- Sreća i veselje, sve! Sve u jednom!, rekla je Lana Mikić, rođakinja Damira Martina.

Vratili su se jutros iz Tokija i naši džudaši. Bez medalja, nažalost, ali i peto mjesto Barbare Matić velik je uspjeh.

- Žao mi je što nije bila medalja. Ja znam da su se cure jednako, s jednakim žarom borile i da su dale sve od sebe, tako da nadam se da smo napravile put drugima i dale im motiva i poticaja za trenirat više, jače, kaže Barbara Matić, osvajačica 5. mjesta u džudu na OI.

Pa da za tri godine, na Olimpijskim igrama u Parizu, možda stupe i na pobjedničko postolje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!