19:30 / 26.04.2021.

Autor: Ana Zadro/T.V./Dnevnik/HRT

I dalje pristižu brojne donacije u potresom pogođeno područje

Nova kuća peteročlane obitelji Sladić

Nova kuća peteročlane obitelji Sladić

Foto: HTV / HRT

Gotovo 4 mjeseca prošlo je od razornih potresa, a pogođeno prodručje dobri ljudi nisu zaboravili. I dalje pristižu brojne donacije, od vozila hitne pomoći do frizerske opreme, sve kako bi građani osjetili barem djelić života kakav su imali prije prirodne katastrofe.

Peteročlana obitelj Sladić iz montažnog objekta promatra obrise svoje nove kuće. 300 tisuća kuna vrijednu donaciju prikupilo je 20-ak privatnih osoba i udruga.

- Gradi se. I stvarno, za 22 dana napravili su čudo, svaka im čast, hvala im puno, rekao je Šime Sladić, Gora.

- Kad se male ruke slože, od Mate Lovraka, sve se može, i evo, ovo je dokaz da smo uspjeli, kaže Tomislav Medić, donator.

Frizerski salon Ivane Miočević srušen je u potresu. Našla je u međuvremenu novi prostor i počela ispočetka. U opremanju su joj pomogli obrtnici grada Zagreba.

- Očekujemo bolje sutra u Petrinji, poručila je Ivana. 

- Donirani su bazeni i stolice, to je najveća stavka u svakom frizerskom poslovanju jer su oni najskuplji. To je hvalevrijedna akcija i donacija, ističe Vlatka Pavičić Šimić, predsjednica Ceha frizera Petrinje, Gline i Topuskog.

250 tisuća dolara prikupili su Hrvati izvan Hrvatske. Zavodu za hitnu medicinu odlučili su donirati vozilo hitne pomoći i mobilni respirator.

- Cilj je da se bolnica i dalje nastavi razvijati, ovaj anesteziološki aparat itekako znači da ćemo se mi dalje razvijati, da će bolnica, osim sanacije, i dalje rasti, kaže Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Sisak.

- Uvijek, kad je najteže, oni su tu, i zato sam i rekao, i u dobru i zlu uvijek smo zajedno. Bože dragi, neka bude sada malo više dobra, poručio je Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem uredu za Hrvate izvan RH.

Trinaest OPG-ova u Glini danas je dobilo svinje, donacija je to Vukovarsko-srijemske županije. Dio svinjogojaca udružio se u zadrugu.

- Inače smo uvijek imali svoje krmače, sad nemamo pa bi nam ovo dosta puno značilo, kaže Ivana Ivanović.

- Kroz zadrugu i kroz pomoć institucija grada i Ministarstva poljoprivrede, ostvarit će se što povoljniji plasman na tržište RH, rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Zadruga će, nadaju se, ubrzo prerasti u proizvođačku organizaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!