Kolar o spajanju škola u Vukovaru: To je direktno ugrožavanje prava srpske manjine

22.06.2021.

09:39

Autor: V.G./Studio 4/HRT/IMS

Srđan Kolar

Srđan Kolar

Foto: Studio 4 / HRT

Što stoji iza inicijative vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i bivšeg SDP-ovca Željka Sabe da se u Vukovaru spoje hrvatske i sprske škole i vrtići? Gradonačelnik tvrdi roditeljima djece je nametnuta obarazovna segregacija i to je učinila politika. Takve teze resorno ministarstvo demantira i tvrdi kako su roditeljima ponuđena tri modela. Što o svemu misle u vukovarskom SDSS-u za emisiju "Studio 4" otkrio je Srđan Kolar, zamjenik gradonačelnika Vukovara (SDSS).

- Vidite sami da su u Vukovaru unazad četiri godine organizirani razni programi i projekti protiv prava srpske nacionalne manjine. Ja smatram da je ovo direktno ugrožavanje prava srpske nacionalne manjine i nisam pristalica toga, nego naprotiv da se prava povećavaju i da se svim pripadnicima nacionalnih manjina dozvoli da konzumiraju što više prava koja jamči Ustavni zakon. Smatram da je ovo prije svega jedan predizborni potez koji je našao plodno tlo, što nije dobro, uskraćivanje ljudskih prava nije dobar smjer u kojem bi RH trebala ići. Obećali smo biračima što će biti teško, nemoguće učiniti, rekao je Kolar.

- Koristimo se izrazima koji nisu točni. Ovdje se ne radi o odvojenim školama. Tko radi i živi u Vukovaru zna da su to iste zgrade pa čak i smjene. Ako ćemo se reflektirati na neke događaje koji su se dogodili, sukobe, u javnosti se širi dojam da se radi o navijačima kada to odgovara, a u određenom momentu da se radi o učenicima koji nažalost jedni druge dovoljno ne poznaju. To apsolutno nije istinito, ovdje se radi o nekoliko mladića koji konstantno prave probleme, dodao je.

Penava proziva SDSS koji ne razumije svrhu takvog zajedničko školovanje. 

- Prije tri godine u gradskom vijeću smo imali izglasavanje interkulturalne škole u Vukovaru koja bi na neki način pokrenula tu traženu zajedničku školu. Kada se to pokrenulo, nije prihvaćeno ni od strane tadašnjeg HDZ-a gdje je bio Penava. Ne možemo sada tu težinu i odgovornost prebaciti na SDSS samo što to sada politički odgovara i dobro zvuči za birače, rekao je Kolar.

- Problem je bio oko financija, neke naknade. Vidjelo se na početku da projekt nije dobro postavljen, nije došao iz naroda - roditelja. Prepoznat je kao nešto što se sada dešava, što bi bio smjer za gašenje škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i pismu. To je bio osnovni problem kad smo mi u pitanju, dodao je.

Kolar je istaknuo da je izbor škole  - po modelu A, B ili C - koje će dijete pohađati stvar izbora roditelja. 

- Kod modela A nastava se u potpunosti odvija na hrvatskom jeziku i pismu, model B je njegovanje samo pet nacionalnih predmeta, a model C podrazumijeva samo srpski jezik. To u istočnoj Slavoniji nije našlo plodno tlo, isključivo se radi po modelu A gdje učenici idu u iste zgrade, po istom programu koje je odobrilo ministarstvo, a ostali predmeti su identični kao i u svim drugim krajevima Hrvatske, samo što su knjige prevedene na srpski jezik i pismo, pojasnio je.

Govoreći o sukobima, Kolar je rekao da se kao i svugdje u Hrvatskoj, prvo stavljaji u kontekst nacinalnog sukoba, a tek onda gleda tko ih je i zašto inicirao.

- Mi smo takva sredina, uvijek su nam nacionalni problemi u fokusu. Oni se prvenetveno kroz medije plasiraju, to je problem jer se možda i od neke banalne situacije napravi problem, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!