Krave izvan kontrole teroriziraju stanovnike Gradca

24.10.2021.

07:00

Autor: Borka Juras Slamić/Dnevnik/B.A./HRT

I naša ih je kamera zatekla u šteti

I naša ih je kamera zatekla u šteti

Foto: Dnevnik / HRT

Oko dvije stotine krava u slobodnom uzgoju, koje sa Svilaje redovito silaze u polja podno planine, na rub su očaja dovele stanovnike Gradca. Krave, tvrde, uništavaju sve pred sobom, a za problem koji postoji godinama znaju već sve institucije, no - ne događa se ništa...

Tragovi papaka i izmet na sve strane. Posijanoj kulturi ni traga.


- Prije 20 dana tu sam posijao proteinski usjev ekspozetu. Došle su krave Tomislava Gabrića i sve su mi izgazale, uništile, to mlado što je niklo. Za ovu godinu sam propao, kaže Jakov Marjanović iz Gradca.


Ulaze i u dvorišta. U jednoj kući za odmor dobro su preplašile goste.


- Oni su se u 11 sati navečer ovdje u bazenu kupali kad su gore čuli da tuče, da lupa tu ogradu... Krava se zaglavila između ograde, prepričava Nikola Čajić.


Ostade gazda bez plaćenih noćenja, ali i bez ukrasnog bilja koje su usput pobrstile. 


Ruše suhozide, ulaze u polja, bajamike. I naša ih je kamera zatekla u šteti.


- Naopako, gadno... Nemoćan sam da što učinim, a puštati ne možeš, žali se Ante Pastulović.


200 komada luta tim krajem. Vlasnik priznaje - izmaknule su kontroli.


- Koliko kažu ljudi koji su stručni, da ću ja toliko dati, ja ne bježim od te štete, kaže vlasnik krava Tomislav Gabrić.

Krave ruše suhozide, ulaze u polja, bajamike

Krave ruše suhozide, ulaze u polja, bajamike

Foto: Dnevnik / HRT

Ružićani tvrde: Nešto plati, ali ne dovoljno. 


- Što ću ja raditi? Radim, mučim se, za koga? Za koga, recite mi? očajan je Ante Gunčević.


Policija je redoviti gost u tom kraju. Inspekcija provodi nadzor. Među ostalim i dobrobiti životinja. Koje često završe mrtve. No nakon nadzora zaključak je - većih nepravilnosti nema. Lopticu prebacuju općini - dužni su zbrinuti napuštene životinje.


- To je za mene neprihvatljivo jer mi nemamo kapaciteta za to, a s druge strane, činjenica je da su to sve životinje poznatih vlasnika, kaže Dalibor Durdov, načelnik općine Ružić.


A vlasnici za njih dobivaju potpore. Gabrić je dosad dobio više od 4 milijuna kn različitih oblika potpora; po površini, za ekološki uzgoj, dobrobit životinja, očuvanje izvornih pasmina. 


- On dobiva milijunske iznose poticaja, nas šteti, uništava nam usjeve suhozide, ne možemo svoju imovinu nikako obraniti. To je teški apsurd od države. Mislim, to ja ne mogu shvatiti, kaže Marjanović.


A upravo je to - to i bit će sve dok je općina nemoćna, a inspekcija na terenu, unatoč brojnim dokazima, ne utvrđuje, kako navode, veće neusklađenosti sa zakonodavnim okvirom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!