Drniški kraj sve je pustiji, bez radnih mjesta nema opstanka

22.02.2022.

23:32

Autor: Borka Juras Slamić/Dnevnik/IMS/HRT

O(p)stanak u Drnišu

O(p)stanak u Drnišu

Foto: Dnevnik / HTV

Prije Domovinskog rata drniški je kraj brojio više od 24.000 stanovnika, a danas ih ima tek 6.500. Rijetki su oni koji odlučuju svoj život vezati uz rodni grad. Gradska uprava nizom projekata pomaže mladima u rješavanju stambenog pitanja, no svima je jasno bez radnih mjesta nema ni ostanka, a time i opstanka za taj kraj.

S balkona budućeg doma Matilde Jelčić pogled puca na Petrovo polje. Za rođenu Drnišanku to je neprocjenjivo.

- Nakon svih tih godina izbivanja iz Drniša, najprije zbog rata kojega sam provela u Šibeniku i tamo išla u školu, a 1996. produžila za Zagreb, došla sam kući za praznike i u Drnišu našla ljubav svog života, kazala je Matilda Jelčić.

Kuću grade kreditom APN-a, a pomaže i Grad Drniš.

- Mi ovdje volimo reći - svaka mala gura naprijed, iako to nisu neka izdašnija sredstva. Grad pomaže koliko može, nama je pomogao s nekih 50.000 kuna da se skućimo i da svoj san približimo istini, javi, dodaje Matilda Jelčić.

Drniška istina je gorka – svakim danom, sve je manje ljudi.

- Šteta je u svakom pogledu. Kad sam ja išao u školu bilo nas je 1200, a sad, ne vjerujem da ih ima više od 120-130 đaka, kazao je Tomislav Vukušić iz Drniša.

Drniški kraj tada je imao 24.000 stanovnika, a sada ih ondje živi samo malo više od 6.000.

Svaki dan je sve pustije i sve manje ljudi. Nema tu opstanka, poručuje Jakov Jergović iz Drniša.

Gradska uprave se trudi koliko proračun dopušta. Niz je projekata kojima pomažu mladima u rješavanju stambenog pitanja.

No svima je jasno da to nije dovoljno.

- Zato je zapravo jako dobro i poželjno da se s lokalne, županijske i nacionalne razine posveti malo više pažnje, da ne kažem malo više investicija, za one krajeve kojima su investicije i potrebne, naglasio je Josip Begonja, gradonačelnik Drniša.

U infrastrukturu i poduzetničke zone investicije bi bile potrebne, jer ovi krajevi vape za kvalitetnim radnim mjestima.

Matilda Jelčić zaključuje da nijedna demografska mjera neće nadomjestiti pronalazak posla u mjestu stanovanja te poručuje da je – to ključno.

Upravo se zbog posla i odlazi iz ovih krajeva, a dok je tako i ovdje će, unatoč potencijalu koji postoji, iz godine u godinu biti sve pustije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!