Ni nakon 29 godina nema Spomen-sobe za zločin u Erveniku

12.11.2021.

20:54

Autor: Borka Juras Slamić/Dnevnik/IMS/HRT

Slobodan je imao 11, Goran samo 5 godina

Slobodan je imao 11, Goran samo 5 godina

Foto: Dnevnik / HRT

Prije gotovo 30 godina u Erveniku je počinjen jedan od najgorih zločina u Domovinskom ratu. Na kućnom pragu ubijena je čitava obitelj Čengić, otac, majka i dva sina od 11 i 5 godina. Obitelji je obećano da će kuća postati Spomen-soba. No ništa od obećanja još nije realizirano.

Slobodan je imao 11, Goran samo 5 godina. Ubijeni su zajedno s roditeljima 1992. godine. Zločin koji se ne smije zaboraviti ni ponoviti. I zato bi spomen-soba trebala biti podsjetnik, da se uđe i vidi o čemu se radilo, kaže Vlado Čengić, brat ubijenog Drage Čengića.

S Ministarstvom branitelja sve je dogovoreno. Na posljednjoj godišnjici Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja javno je obećao financijsku pomoć za uređenje spomen-kuće . No od nje ipak još ništa. A vrijeme čini svoje. Vlaga nagriza beton i pitanje je kada će se sve srušiti. Čengić je riješio imovinskopravne odnose - darovat će kuću državi - no svi još čekaju.

Ministarstvo čeka odgovor županije


Iz Ministarstva branitelja su na upit HRT-a odgovorili: "Preduvjet za sufinanciranje projekta od strane Ministarstva je donošenje Odluke o uređenju spomen-kuće i sklapanje Ugovora o osnivanju prava građenja, za što je Ministarstvo uputilo zamolbu Šibensko-kninskoj županiji u ožujku i kolovozu 2021., a na koju do danas nismo dobili odgovor."

Iz županijske uprave, u kojoj je došlo do smjene vlasti, tek šturi odgovor. Predmet je proslijeđen službama na rješavanje. Kažu kako će ići i u Ministarstvo branitelja po odgovore na pitanja, koja ne otkrivaju.

Vlado Čengić dvoji da će obećanje biti ispoštovano. Dvojba je razumljiva jer obećavali su i kazniti sve zločince - no to se još nije dogodilo. A vremena je bilo napretek - iduće godine obilježava se tužna 30. godišnjica zločina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!