Imaju stado magaraca, ali i turističke planove

22:08 / 03.06.2022.

Autor: Borka Juras Slamić/Plodovi zemlje/HRT

Ante i Antonija Dujić

Ante i Antonija Dujić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Ante i Antonija Dujić u Ićevu imaju stado magaraca. Prva magarica koju su kupili bila im je ljubimac. No čuli su da je magareće mlijeko jako dobro, pa su počeli stvarati stado. Nekada su ih imali više, ali sada ih je ondje osam. 

Magarci su druželjubive životnje, nisu zahtjevne, ali ni darežljive. Dujići kažu da im daju od dva do četiri decilitra mlijeka dnevno.

- Imam 4-5 magarica. Ne muzu se uvijek u isto vrijeme. Ako muzem dvije ili tri u isto vrijeme, dobije se najviše do litra mlijeka dnevno, kazao je Ante Dujić. No ta litra zato doseže cijenu od 300 kuna i posao ide jako dobro. Zimi kad ima više prehlada, kaže, veća je potražnja za magarećim mlijekom, a često ga kupuju ljudi s malom djecom. 

Od skupog mlijeka radi se i skupi sir. U svijetu se dobije i tisuću eura za kilogram. No Ante Dujić ga još ne proizvodi. U to bi se upustio ako bi našao dobro tržište. Ne zna zapravo kome bi ga uopće i prodavao. Magareće mlijeko iznimno je cijenjeno u industriji ljepote. U njemu se navodno i Kleopatra kupala. Iako je završio tečaj za izradu kozmetike Ante Dujić za to nema vremena, pa prepušta taj posao supruzi ako bude imala interesa.

Osim magaraca, obitelj Dujić ima i krave pasmine Salers, koje su jedne od prvih u toj županiji.

U poljoprivrednim radovima Dujićima pomaže Antin otac Ivan. Budući da uz OPG Ante ima i posao, istaknuo je da se isplati raditi jedino ako to voliš, jer bolje ne raditi, kaže, ako ti je to samo zbog novca. Antonija Dujić, Antina supruga, nije ni sanjala da će se udati na selo. Bilo joj je u početku teško, ali se s vremenom navikla. Kaže da do grada ima 20-ak minuta i da joj je sve blizu.

Kako su u blizini Nacionalnog parka Krka, razrađuju neke turističke planove za jesen. Antonija je završila turistički menadžment u Šibenku i da bi se mogli usmjeriti na turističke poslove, pa i proširiti ih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!