Maldini: Obnova Zagreba i Banovine najveći problem Vlade

04.12.2022.

11:55

Autor: HRT/R.S.

Pero Maldini, politički analitičar

Pero Maldini, politički analitičar

Foto: HTV / HRT

Na prvi pogled novi je proračun socijalnog karaktera, nastavlja se s potporama za građane koje ugrožava inflacija i recesija, ide se na neradnu nedjelju. Vlada nadalje povlači uredbu po kojoj gradovi mogu odustati od poskupljenja vode. Ulazimo u Schengen, prihvaćamo euro...

Prema posljednjem istraživanju HRejting, objavljenom potkraj studenoga, potpora građana HDZ-u iznosila je 25,7 posto. U odnosu na listopad, najviše je i gotovo jedini rastao - za 1,12%.

- Treba podsjetiti da je HDZ početkom prethodnog mandata imao i veću potporu, ali se ta potpora smanjila. Dio članstva pa i biračkog tijela prelio se novim desnim strankama pa je to razlog zašto nema više od 30 posto nego znatno manje, za HRT je, gostujući u emisiji "Studio 4", rekao Pero Maldini, politički analitičar.


Afere u HDZ-u


Afere HDZ-u ne štete, a oporba se u vezi s pljačkom u Ini građanima svojski, u detalje, trudi objasniti da je za gubitak Ine, ali i zadnju pljačku, kriv HDZ.


- Rekao bih da oporba očigledno, osim što kritizira, nije ponudila dovoljne argumente, a nije ih ponudila zato što ih jednostavno nema. Ono čemu svjedočimo proteklih nekoliko godina po pitanju ministara i drugih afera koje su se stvorile zbog sumnji na moguća koruptivna djela čak i u Ini gdje je pljačka spriječena, ali se mogla dogoditi, to je jedno izravno povezivanje vlasti i institucionalnih struktura u kojima se događaju kriminalna djela. To se ne može povezivati s vlašću. I prije je bilo korupcije, ali i manje volje političara da se korupcija rješava, kazao je Maldini. 


Vlada je povukla uredbu o poskupljenju vode u Zagrebu.


- Aktualna gradska vlast suočena je s gomilom problema koji su nastali 20-godišnjim upravljanjem njihovih prethodnika i nemoguće je očekivati u jednom mandatu da se to riješi. Vidi se nedostatak upravljačkog i komunikacijskog iskustva što još uvijek građani toleriraju. S druge strane, s obzirom na to da je riječ o Zagrebu i golemim infrastrukturnim pitanjima za koje su potrebna golema sredstva u koje Grad ne može objektivno financirati, jednostavno su ovisni htjeli ili ne o Vladi, rekao je Maldini.

Je li pred nama izborna godina?


Zakoni koje predlaže i donosi Vlada aludiraju na to da je pred nama izborna godina.


- Na polovici smo mandata izvršne vlasti, znači sada je vrijeme kada se isporučuju te javne politike. Ono što sada vidimo su odgovarajuće promjene prije svega na socijalnoj sferi s obzirom na dvije krize koje smo preživjeli. Gdje smo ekonomski uspjeli začepiti te rupe, očuvati velik broj radnih mjesta, gospodarstvo nam nije stradalo u odnosu na neka druga puno jača gospodarstva Europe. Ne vidim nikakve razloge da bi izbori bili prijevremeni, istaknuo je Maldini.


Građani i javnost već su se naviknuli na sukob premijera i predsjednika, to kao da više nikoga posebno ne dira. Ipak predsjednik gubi naklonost u anketama.


- Zoran Milanović konkretno sa svojim djelovanjem pokazao je da nije dorastao funkciji predsjednika Republike Hrvatske, rekao je Maldini.


Obnova Zagreba i Banovine najveći problem Vlade


Ono što statistički i brojkama ne ide na ruku Vlade svakako je obnova Banovine, pa čak i grada Zagreba nakon potresa i tu kao da dvije godine nema rješenja.


- To je jedan krupni ako ne i najveći problem ove Vlade. Ono što se događa na Banovini i u Zagrebu, po meni, možemo govoriti jesu li ministri djelovali odgovarajućim javnim politika i dobrom organizacijom. Međutim, treba uzeti u obzir naš vrlo nizak institucionalni kapacitet, i operativni i ljudski, kazao je Maldini.


- Dvije godine sada, ulazimo u treću, osobito za one ljude koji su pogođeni, nema opravdanja niti se može opravdati da se nije brže ili bolje u to ušlo, ali još ima vremena, dodao je.

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!