Očekuje se rekordan urod uljane repice

11.06.2023.

07:01

Autor: Sanja Najvirt/Dnevnik/HRT

Uljana repica

Uljana repica

Foto: Dnevnik / HRT

Zbog neizvjesne proizvodnje - prepolovili smo sjetvene površine pod donedavno najpopularnijom uljaricom - uljanom repicom. Oni koji su je zasijali - pred žetvu, zadovoljno trljaju ruke. Urod bi mogao biti rekordan - čak 5 tona po hektaru. Iako se burze "zelene" i cijene rastu, bit će niže od lanjskih. Zbog proizvodnje ulja i biodizela, tržište Unije treba više od 20 milijuna tona te uljarice pa će i dobar dio naše - završiti u izvozu.

Na poljima podno Papuka - uljana repica za pamćenje! Savile se biljke pod težinom grana punih mahuna.

- Što se tiče prinosa, moja neka procjena je od 4 tone na hektar pa na gore. Sve ovisi što će se dogoditi s vremenom. Sam izgled uljane repice pokazuje da bi to moglo biti čak rekordi, rekao je Mijo Samaržija, Biškupci.

Iako repica ovog ratara iz Čačinaca izgleda prvoklasno - proizvodna sezona praćena poplavama, bila je teška.

- Imali smo i problema s ledotučom, pretrpjeli smo štete, ne prevelike, ali ih je bilo. Kada se sve zbroji, bit će ok, rekao je Zoran Preradović, Čačinci.

Žetva ove uljarice koja ratarima prva donosi prihod, baš zbog stalnih kiša debelo će kasniti.

- Još je mjesec dana do prave žetve i nadam se da neće biti nekih bolesti ili infekcija koje bi mogle narušiti trenutačni izgled mahuna, rekao je Uroš Radaković, Ratarstvo PP Orahovica.

Iako se burze ovih dana zelene jer otkupne cijene rastu, prognozirati onu krajnju, kažu otkupljivači, ipak je nezahvalno.

- Ona je 60 do 65 eura ispod te robne burze, s obzirom na premiju, trošak transporta i slično, rekao je Darko Aračić, Agronom d.o.o..

- Projicirane količine na razini EU-a su 20,5 milijuna tona, što je milijun tona više u odnosu na prethodnu godinu. S druge strane repicu treba promatrati u kontekstu uljarica u globalu, rekla je Iva Brkić, "Agro invest" grupacija.

A na tržištu pogođenom inflacijom i nadolazećom recesijom, neće se ponoviti lanjska - visoka cijena uljarica. Ratari koji zbog skupog repromaterijala po kilogramu priželjkuju najmanje 50 eurocenti, pravu će računicu znati tek u žetvi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!