Hoće li vina poskupjeti?

13.12.2022.

08:20

Autor: Sanja Najvirt/Plodovi zemlje/HRT/A.S.

Zbog cijena energenata moguća su poskupljenja vina

Zbog cijena energenata moguća su poskupljenja vina

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Neuobičajeno rano vinari slavonsko-podunavskog bazena u Zavodu za vinarstvo zaštitili su ovogodišnju berbu. Kako bi vina stavili u promet vinarije Kutjevačkog vinogorja učinile su to već potkraj studenoga. Zbog ekstremno vrućeg ljeta grožđe se bralo znatno ranije od uobičajenih rokova berbe. Mlade graševine i chardonnay već su u prodaji, a potražnja pred blagdane je dobra. No, poskupljenja ipak neće zaobići vinarski sektor. Vina će poskupjeti zbog visokih troškova ovogodišnje proizvodnje. 

Ne skriva se zadovoljstvo mladom graševinom u čaši, a na tržište je uranila.

- Ono što treba prepoznati u tim mladim vinima je njihova svježina, to je odlika svih ovih mladih vina da zadrže tu svježinu, a ovo što je kod mladih vina dobro, to je primarna karakteristika mirisa i okusa nakon fermentacije, dakle puno voća i svježine. Vrlo atraktivna vina tražena na tržištu, rekao je Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva d.d.

Unatoč ekstremno vrućem i sušnom ljetu koje je uvelike ubrzalo i zriobu i berbu - rujanske kiše bile su itekako blagotvorne. Bobice su se nalile u pravi trenutak i osigurale poželjan omjer sladora i kiselina ključan za sortnu puninu te niže alkohole kakve tržište sve više traži.

- Znači svježina, prije svega aromatika, dugotrajnost u okusu i opet se mogu proizvesti od graševine svi tipovi vina. Osim možda ove godine predikatne vina s obzirom na te oborine pitanje je hoće li se moći kvalitetno proizvesti kao ovih godina, izjavio je Ivica Perak, enolog i vinar iz Kutjeva. 

U vinariji obitelji Perak kao i vinariji obitelji Krauthaker - zaštitili su uz graševinu i mladi sauvignon, to još u studenom. Boce mladog vina i kvalitetnog i vrhunskog, već su na tržištu, a prvi odjeci - više nego dobri.

 - Sauvignon je ove godine dosta aromatičan, prepoznatljiv, sortan, prevladava bazga, malo cvjetnih aroma. Što se tiče alkohola ima oko 12 i pol, a kiseline su dosta izražene tako da je po meni ovo jedan jako lijep sovinjon, kazala je Martina Krauthaker Grgić iz Kutjeva.


Važna je priprema za tržište

- Ono što sada ide poslije fermentacije je priprema vina za tržište. Kutjevo je ne samo zbog potražnje već i potreba tržišta izbacilo nekoliko etiketa van berbe 2022. godine. Tako da smo ovdje u proizvodnji s velikim naporom uspjeli proizvesti ta vina, rekao je Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva d.d.

Kada je riječ o proizvodnji u vinogradu i podrumu godina nije bila nimalo laka. Vrtoglavi rast energenata i repromaterijala kao i u drugim granama poljoprivrede, osjetio se i u ovom sektoru.

- Kad energija poraste, raste i sva proizvodnja - od etiketa do boca. Od svih drugih parametara i da nije bilo intervencija države bilo bi sigurno još teže. Gorivo je problem sam po sebi pa tražimo sada neki kompromis čak i na svoju štetu, izjavio je Ivica Perak iz Kutjeva.

- S cijenom smo išli sedam posto gore zbog poskupljenja repromaterijala, boca, kapica, etiketa, kartonskih kutija i naravno zbog porasta energenata. Nadam se da će poskupljenja stati, kazala je Martina Krauthaker Grgić iz Kutjeva.

Zasad su poskupljenja još uvijek minimalna, nekih desetak posto. No kako cijene repromaterijala i dalje raste takva je računica teško održiva. Čak i najvećoj domaćoj vinariji, Kutjevu d.d. koje će ove godine plasirati više od pet milijuna litara vina, cijene su morali korigirati.

- Sve u svemu, i dalje su naša vina "value for money". Generalno slavonska vina su više nego dobro prihvaćena na tržištu, a pogotovu kada su ljudi u ovom blagdanskom ozračju, kada se žele družiti i opustiti, na neki način zahvaliti na godini koja je iza nas bila. Spremni su odvojiti dio novca kako bi uživali pa i u jedinstvenoj kreaciji mlade graševine naših podruma, rekao je Dino Galić, član Uprave Kutjeva d.d.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!