Od prvog srpnja novo ublažavanje mjera

18.06.2021.

19:08

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik HTV-a/IMS

Za 1. srpnja najavljeno je još veće otvaranje, no samo za osobe koje imaju digitalnu COVID potvrdu

Za 1. srpnja najavljeno je još veće otvaranje, no samo za osobe koje imaju digitalnu COVID potvrdu

Foto: Dnevnik HTV-a / HRT

Nastavlja se silazna epidemiološka krivulja - imamo 113 novih slučajeva zaraze, uz udio pozitivnih među testiranima od 2,5 posto. Preminule su tri osobe. U bolnicama je 313 pacijenata, od kojih 25 na respiratoru. Za 1. srpnja najavljeno je još veće otvaranje, no samo za osobe koje imaju digitalnu COVID potvrdu. 

S Covid-potvrdom kojih je dosad izdano malo više od 180 tisuća - od 1. srpnja moći ćete na koncert ili nogometnu utakmicu.

- Osobe koje su cijepljene, negativne ili preboljele imat će mogućnost obavljati djelatnosti i sudjelovati na okupljanjima bez ili uz smanjen opseg pridržavanja posebnih mjera, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite.

Na lokalnim je stožerima da odobre takve događaje, a od idućeg tjedna moći će se i instalirati aplikacija koja će očitavati kod.

Ministar zdravstva Vili beroš poručio je da je sada vrijeme za cjepljenje.

- Jesen nije dobra odluka. Mislim da su današnje mjere prekretnica. One nas vode kraju epidemije te omogućavaju suživot s virusom dok ne postignemo procijepljenost koja će virusu onemogućiti širenje, rekao je.

Ugostiteljima se uvodi obveza posluživanja samo gostiju koji sjede na terasama.

- Treba služenje ostaviti za dio koji se tiče objekta. Vidimo da se stvaraju gužve koje ne doprinose situaciji, komentirao je Božinović.

Premijer Andrej Plenković upozorava na pad zainteresiranosti građana za cijepljenje, još jednom je sve pozvao da se cijepe. Jučer je samo malo više od 7000 tisuća ljudi primilo prvu dozu.

- Uočili smo vrlo usporen tijek dinamike cijepljenja prvom dozom. Po meni, ako se ovakav trend nastavi, nije realno da ostvarimo onih 50% procijepljenih do 30. lipnja, rekao je Plenković.

Dobra je vijest da na novoj epidemiološkoj karti Europe nijedan dio Hrvatske više nije u 'crvenom', a neki krajevi poput slavonskih županija zazelenjeli su se, što znači da je incidencija manja od 25 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!