Odvjetnik Miljević i sociolog Matić: Ne začuđuje podrška građana Posavcu

13.09.2021.

11:42

Autor: V.G./Studio 4/HRT/IMS

Veljko Miljević i Renato Matić

Veljko Miljević i Renato Matić

Foto: Studio 4 / HRT

"Kao branitelj ne bih nikada savjetovao svom branjeniku da u ovoj fazi postupka, kad formalni postupak još nije ni započeo, prizna kazneno djelo. Je li to uteg za njegovu daljnju karijeru? Sasvim sigurno da jest", komentirao je odvjetnik Veljko Miljević u emisiji Studio 4 HTV-a govoreći o slučaju bivšeg međimurskog župana Matije Posavca. On je, podsjetimo, uhićen u akciji USKOK-a i policije pod sumnjom na korupciju. Posavec je priznao krivnju i podnio ostavku na mjesto međimurskog župana. Pušten je da se brani sa slobode. Osim njega, akcija Uskoka obuhvatila je i SDP-ova saborskog zastupnika Stjepana Kovača s još nekoliko osoba.


"Osnovano se sumnja da je u razdoblju od 6. svibnja 2021. do 9. srpnja 2021. u Čakovcu prvookrivljeni kao župan Međimurske županije poduzeo potrebne radnje da osigura ponovno imenovanje drugookrivljenog na položaj člana upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije, za što je prethodno od drugookrivljenog primio mito", priopćio je Uskok. Primanje deset tisuća kuna mita, izvijestili su mediji, snimljeno je. 

- Kratkoročno je Posavec profitirao, ne ostaje u istražnom zatvoru, on je na slobodi. Za 90 posto odvjetnika bi to bio dobar potez, za mene nije. Bio sam šokiran da se radi o takvom čovjeku, pratim ga skoro 10-ak godina. Meni je odavao sasvim drugi dojam. Meni je on bio nada da rastu političari koji neće biti klasični političari kakve smo gledali 25-30 godina, rekao je Miljević.

Upitan jesu li tajni transkripti i priznanje dovoljni da DORH podigne valjanu optužnicu, odgovara:

- Negdje sam pročitao da je razgovor snimljen u svibnju. Je li sad svibanj? Nije! Ako je to bilo u svibnju, mene zanima koliko je to trajalo prije, što je bilo utvrđeno, iskače li ovo iz dotadašnjeg zbivanja, a posebno me zanima što je bilo nakon svibnja? Izgleda ništa, komentirao je dodavši: "Ne začuđuje ova podrška građana, koju su plebiscitarno županu dali i prilikom njegova izbora. Vjerojatno to nije od strane tih građana odobravanje korupcije, nitko ne odobrava korupciju".

- Ako se gleda izolirani čin tog razgovora, izgleda da je sve riješeno. To izgleda kao priznanje djela. Mi još ne znamo ni činjenični opis djela - zašto je dato, je li on trebao biti krajnji korisnik novca ili netko drugi, je li to u svrhu pojedinačnih interesa ili interesa stranaka? - dodao je.

Miljević je rekao i kako postoje nejednakosti u postupanju za iste stvari čega, ističe, ne smije biti.

- Čim osnovana sumnja postoji, ona mora doći do Državnog odvjetništva. Ako ju je čula policija, ona odmah prosljeđuje i imate sav temelj za otvaranje istrage. Ta istraga treba biti jednako promptna u sličnim situacijama svaki put, rekao je.

Miljević je rekao kako se zasad govori o činu, ali nema sankcija.

- Nisam siguran da njegovom priznanju nije prethodio neki razgovor. Dalje zaključite sami. Vraćanje u politiku na promptan način ovisi od toga kako će biti sankcionirano njegovo ponašanje. Ne mora to dugo trajati, poručio je odvjetnik.Matić: Podrška građana Posavcu očekivana

Renato Matić
, sociolog, rekao je kako građani očekuju da se korupcija očisti jednom za sva vremena.

- Ako se na vrijeme otkrije i pravodobno reagira, tada se šteta može kontrolirati. Ako se nakupe godine procesa koji nisu provedeni do kraja, tada ostaje ova ružna domaća slika da su svi krivi i nepošteni. Problem je u tome kad su svi nepošteni, onda nije onaj tko je stvarno nepošten, rekao je.

Građani u Međimurju Posavcu daju potporu i tvrde da se mora vratiti u politiku, a neslužbeno se najavljuje i javni prosvjed potpore.

- Ja sam očekivao da će on biti nova generacija političara. S obzirom na to da se spominjala mala cifra, da su građani uvjerenja da je čovjeku na neki način smješteno, po meni je bila očekivana takva podrška. U ovom trenutku istražni organi i pravosuđe imaju ozbiljan posao. Upravo na takvom slučaju otići do kraja, bez obzira na to kakav će biti, pa da se kaže da je to nekakav početak. Idemo onda proporcionalno s tim gledati i grijehe onih koji se mjere u milijunima, rekao je Matić.

- Kada imate takvu svijest da je na najvišim razinama riječ o desetcima i stotinama milijuna, i onda iz perspektive građana imate ovakve neozbiljne cifre, makar nisu, tada se stvara dojam da građani mogu sami donositi stavove i presude, ako to iz njihove percepcije pravosuđe nije u stanju. Nije u stanju s obzirom na to da povjerenje u pravosuđe u Hrvatskoj ne prelazi 15 posto, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!