Plenković: Nismo ni postojali kao akter u međunarodnim odnosima, ovo je ogroman put

13.12.2022.

12:18

Autor: Dnevnik/HRT/R.S.

Andrej Plenković na konferenciji the Economist "World Ahead"

Andrej Plenković na konferenciji the Economist "World Ahead"

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Ulazak u Schengen i Eurozonu tema je predstavljanja globalnog godišnjeg magazina the Economist "World Ahead". Na konferenciji su sudjelovali premijer Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić. 

Premijer Plenković istaknuo je kako je Hrvatska zasluženo nakon 10 godina članstva u Uniji ostvarila sve zacrtane ciljeve. Dok je guverner Vujčić potvrdio da će dolazak eura dodatno potaknuti gospodarstvo.


- Ako više nemaš nikakvih kontrola kada putuješ unutar Schengena, bilo da ideš autom, vlakom, brodom ili od 26. ožujka avionom onda se to osjeti. I sada smo među 15 najjačih, a prije 30 godina nismo bili ni subjekt međunarodnoga prava, nismo ni postojali kao akter u međunarodnim odnosima to je ogroman put, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.


- Mi ulazimo u područje koje ima veći kapacitet vođenja aktivne monetarne politike nego što je to HNB ikada imala i što bi ikada moga imati. Zašto? Zato što ulazimo u područje rezerve svjetske valute koja ne brine o tečaju, kazao je Boris Vujčić, guverner HNB-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!