11:11 / 22.04.2021.

Autor: I.H./Studio 4/HRT

Jakovina o Jasenovcu: Očito se u Hrvatskoj ništa neće dogoditi

Tvrtko Jakovina u Studiju 4

Tvrtko Jakovina u Studiju 4

Foto: Studio 4 / HRT

Ove godine, zbog epidemioloških razloga, komemoracija u Jasenovcu se održava bez jedinstva državnog vrha.

- Ove godine imamo situaciju koja se nije nikada dogodila, a to je da su i veleposlanici odlučili ići odvojeno, što je također jedna poruka na ovaj dan. Kada ovo bude daleka prošlost i kada povjesničari koji se bave komemoracijama i načinima na koje se nešto komemorira, sve to će biti potpuno zaboravljeno. Ostat će činjenica da je hrvatska politička elita i hrvatska javnost 2021. (...) nije mogla biti zajedno i da se ta praksa ponavlja već petu godinu, rekao je gostujući u Studiju 4 povjesničar Tvrtko Jakovina. 


Prošle godine je državni vrh bio zajedno u Jasenovcu, to su nazvali napretkom, Jakovina smatra da je tada bio kraj prvog vala, pa smo bili obazriviji jedni prema drugima. Pretpostavlja da je moglo biti riječi o političkim najavama poteza koji su se mogli očekivati. 


- Iz ovoga što smo danas čuli, prije svega od predsjednika Sabora, očito se u Hrvatskoj ništa neće dogoditi, mi ćemo i dalje nastaviti razgovarati, a to znači da ćemo i sljedeće godine imati odvojene kolone i da ćemo idućih godina razgovarati o "Za dom spremni", gdje će predsjednik Republike vjerojatno napuštati obljetnice vezano za '90.-e, dodao je. 


Sukobi na relaciji predsjednik Vlade - predsjednik Republike - predsjednik Sabora 


Komemoraciju obilježavaju sukobi na relaciji predsjednik Vlade - predsjednik Republike - predsjednik Sabora, Jakovina kaže da to ne smatra normalnim, jer oni koji predstavljaju državu, moraju znati da postoje neki trenuci kada moraju odstajati jedan uz drugoga, predstavljajući tu državu i bez obzira na to što jedan o drugome osjećaju. 


Objasnio je da kada netko postane predsjednik, gubi jedan dio onoga što je on, mora predstavljati zemlju i nositi teret zemlje koja priznaje neke događaje koji su se dogodili prije mnogo godina. 


- To se kod nas ne događa, ali ne samo na primjeru Jasenova. Mi smo izgradili takvo društvo, mi smo gradili društvo na podjelama, na ne traženju konsenzusa ili ne nastojanju vlasti da pronađe konsenzus oko osnovnih točaka. Zbog toga u Hrvatskoj ni ne možemo provesti reforme, smatra. 


Jakovina je objasnio kako su ove godine dva nivoa problema posebno došli do izražaja, jedan je problem kojega vučemo 30 godina, a to je permisivnost prema ustaškom poretku i simbolima, a druga razina je politička. 


Današnja glavna poruka je "nikad više, Jakovina je govorio o proboju posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac. 


Koliko dobro poznajemo događaje u Jasenovcu? 


Na pitanje koliko dobro poznajemo Jasenovac, Jakovina kaže da imamo dvije razine. Jedna su brojevi, oko kojih smo imali više rasprava - danas znamo da je točan broj ispod 100.000, a utvrđeno je, rekao je Jakovina, 83.147, taj broj će malo narasti, ali neće ići do 700.000. 


- Inače, holokaust i Drugi svjetski rat su najbolje opisan povijesni događaj u povijesti čovječanstva, o njemu najviše znamo i najdetaljnije ga poznajemo. Oko temeljnih stvari nema dvojbi, rekao je. 


Jedna druga razina je politizacija, smatra Jakovina dodajući da smo mi izabrali ovakav tip odnosa prema prošlosti jer je on bio politički oportun. 


- On danas politički opterećuje one koji su na vlasti jer ne mogu povući poteze za koje su verbalno i danas, dodao je. 


O različitim stavovima među povjesničarima 


Jakovina je govorio o različitim stavovima među povjesničarima, rekao je da je to normalno. Osvrnuo se na rješavanje povijesnih dvojbi u društvu, rekao je da su, kao u Rumunjskoj, mogle formirati dvije Komisije za suočavanje s posljedicama totalitarnih sustava, jedna premijerova, jadna predsjednikova. 


- Ovo je sve politizacija, ali živimo s njom već 30 godina. Politička elita je izabrala taj način odnosa prema prošlosti, dodao je. 


Neke političke stranke ne bi ni postojale da nema podjela, Jakovina kaže da nema drugih jasnih podjela među našim glavnim strankama. 


- U konačnici, HDZ je stranka koju su osnivali sve redom partizani - Boljkovac, Manolić, Tuđman, Balen, mlađi Mesić. Ta stranka bi samu sebe trebala objasniti i reći da ti ljudi koji su formirali tu stranku, bili su aktivni sudionici u ovome što je dovelo do probijanja iz Jasenovca i što je dovelo do novog režima nakon završetka ustaške vlasti, rekao je. 


Naše stranke se, dodaje, razlikuju u odnosu prema prošlosti. Na pitanje kako prekinuti te podjele, Jakovina kaže da se treba graditi kultura konsenzusa. Dodaje da je to sporiji način koji će biti puno kompliciraniji nego da smo to učinili ranije. Drugi način je, rekao je, da bankrotiramo i da moramo krenuti iz početka. 


O "za dom spremni" 


Osvrnuo se na Vijeće sa suočavanjem s prošlošću i odluku da je "za dom spremni" prihvatljiva u komemorativne svrhe. Rekao je da smo dobili hibridno rješenje koje nije postalo zakon - nije ga niti jedan Sabor usvoji, ali smo stvorili atmosferu kao da je to posebna ili važna odluka referentna za naše sudove. 


- To je bila politička odluka političkog tijela da se olakša političkim organima vlasti život s činjenicom da je u Jasenovcu stavljena ploča koja se na neki način morala maknuti jer je pritisak bio nepodnošljiv i postajao je sve veći, rekao je. 


Jakovina kaže i kako se u Hrvatskoj ništa neće promijeniti dok nema jasne političke volje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!