17:09 / 02.09.2021.

Autor: Sanja Najvirt/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Požega dobiva jedinstveni studij - turizma i ruralnoga razvoja

Požega postaje sveučilišni grad

Požega postaje sveučilišni grad

Foto: HTV / HRT

Nakon otvaranja studija enogastronomije na požeškom Veleučilištu koji s radom kreće ove akademske godine, Požega dobiva novi, jedinstven u nas - Fakultet turizma i ruralnoga razvoja. Time postaje sastavnica osječkoga Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i dislocirano sveučilišno središte ovoga dijela Slavonije.

Novoizgrađen studentski dom vrijedan 30 milijuna kuna, visoki standardi za izvođenje nastave, reprezentativan nastavni objekt s pokusnom bazom u Kutjevačkom vinogorju - samo su neke od prednosti koje Požega ima u daljnjem razvoju visokog obrazovanja.

Ovaj studentski grad dobiva i svoj prvi fakultet. I to turizma i ruralnog razvoja.

- Novi fakultet ima nove studijske programe s tima da ne gasimo stare, pogotovu ne Vinogradarstvo i vinarstvo. To su novi studijski programi kojih trenutačno na tržištu nema - enogastronomija i ruralni turizam, toga do Jadrana nema, ističe prof. dr. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera, Osijek.

Ovo je prilika za daljnji razvoj u smjeru studijskih programa deficitarnih na tržištu. Prilika je to ne samo za mlade Slavonce da studiraju blizu doma, povoljno, u poznatom okruženju, već i za mlade ljude iz cijele Hrvatske.

- Pronašli smo nišu gdje bi studenti mogli studirati turizam koji je silno bitan za gospodarstvo RH i u budućnosti ne ciljamo samo na studente iz Slavonije, iako su oni naš prvi cilj, kaže prof.dr. Drago Šubarić, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta u Požegi.

Dobar je to poticaj demografskoj obnovi slavonskih prostora koji se sve više okreću kontinentalnom turizmu i modernoj poljoprivredi. Zanimanje je veliko i među mladim Dalmatincima koji već studiraju na požeškom studiju vinarstva i vinogradsrtva. Cijelom projektu bezrezervnu potporu dala je i Vlada pa je idući korak uređenje kampusa.

- Ako imamo podršku Vlade u osnivanju fakulteta turizma i Ruralnog razvoja ovdje u Požegi kao sastavnice osječkog sveučilišta, onda vjerujem da će svaki korak koji porizlazi iz osnivanja fakulteta biti podržan od strane Vlade, rekla je Antonija Jozić, požeško-slavonska županica.

Najizglednija lokacija budućeg kampusa bio bi dio požeške vojarne koji godinama zjapi prazan i neiskorišten. Slijede razgovori u Ministarstvu obrane o ustupanju i prenamjeni prostora čije će uređenje pomoći i Grad Požega i Požeško-slavonska županija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!