Počeo organizirani otkup grožđa, cijena graševine 20% veća

13.09.2022.

07:01

Autor: Sanja Najvirt/Regionalni dnevnik/HRT

Počeo organizirani otkup grožđa

Počeo organizirani otkup grožđa

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Suša i vrelo ljeto ubrzali su berbe grožđa u slavonskim vinogorjima. U našem najvećem vinogorju - Kutjevačkom - počeo je organizirani otkup grožđa. Otkupna cijena graševine 20 posto veća je od lanjske. Bonus po svakom kilogramu predanog grožđa bit će kažu - isplaćen svim proizvođačima ove dragocjene sirovine.

Berba u slavonskim vinogorjima - u punom jeku. Udarne sorte - graševine.

- Prve su brane već 30.8., ova je na malo ranijem terenu, tu je bio nešto niži rod, pa je samim tim berbu ubrzalo. Ovi drugi tereni lagano nadolaze, ovisno o tome koliko je kiše palo, rekao je Ivan Zrinščak iz Požege.

Berba ranih sorti gotovo se preklopila s berbom graševine pa su u pogonu i berači i strojevi. Grozdovi nakon kiša - slatki, teški.

- Teško je, ali i lijepo, rekla je beračica Marija Polanc.

Skida se grožđe i s 800 vinorodnih hektara Kutjeva d.d. Iako je suša uzela danak i na trsu, stari, rodni nasadi - nisu razočarali.

- Do sada smo otkupili i obrali pinot sivi, bijeli, crni, šardone, sovinjon, a što se tiče eksla možemo reći da se kreću od 85 do 90 eksla, rekla je Mirela Križanović, direktorica Vinogradarstva Kutjeva d.d..

U vinogradima obitelji Vulinović uroda je nešto manje, ali je kakvoća prvorazredna. Ključno je to za dobru otkupnu cijenu. Ove je godine za 20 posto veća od lanjske.

- S tim se može preživjeti i u ovako teškim godinama, ali uvjet je rod, dobar urod, kvaliteta, a na kraju se to i desilo, rekao je Zlatko Vulinović iz Venje.

Zbog suše grožđa je manje i do 30 posto. Dodatak na otkupnu cijenu za svaki predani kilogram, dobro će doći. Kutjevo d.d. kao najveći otkupljivač u nas - s cijenom na tržište izlazi prvi.

- Tako da smo kroz tri kategorije naših cijena onaj najbitniji za ovaj kraj - graševine digli za 20%, drugu i treću kategoriju za 15% i na taj način smo odgovorili definitivno i procesu inflacije, rekao je Dino Galić, član Uprave Kutjeva d.d..

- Grožđe je vrhunske kvalitete. Što e tiče cijene, negdje možemo reći da smo zadovoljni spram svega drugog, 20 posto se dignula u odnosu na lanjsku, rekao je Zvonko Svoboda iz Kaptola.

Bit će 4 kune i 70 lipa do 5 kuna za kilogram grožđa. Ako se prinos kreće od 8 do 9 tisuća kilograma na hektar - godina ovim proizvođačima grožđa neće biti loša... Jer osim cijene gnojiva, cijena drugih repromaterijala u ovoj proizvodnji nije drastično rasla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!