Vučković i Medved najavili brzu pomoć Vlade požeškom kraju

26.06.2021.

08:52

Autor: Sanja Najvirt/T.V./Dnevnik/HRT

Ministrica Marija Vučković posjetila Požeštinu

Ministrica Marija Vučković posjetila Požeštinu

Foto: HTV / HRT

Utvrđuje se šteta nakon nevremena praćenog tučom koje je jučer pogodilo Požeštinu. Led veličine oraha oštetio je krovove, automobile, uništio poljoprivredne kulture, rušila su se drveća i električni stupovi. Županica Antonija Jozić rekla je kako će štete iznositi više desetina milijuna kuna. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i potpredsjednik vlade Tomo Medved najavili su brzu pomoć Vlade. 

Zbog velike štete nastale u nevremenu, u Požegu su stigli ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut. Sastali su se sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Željkom Glavićem

- Štete na građevinskim objektima, poduzetničkim prostorima, na odgojno-obrazovnim i zdravstvenim zgradama su ogromne. Teško je govoriti o nekakvim vrijednostima, štete su milijunske, u desecima milijuna kuna. Ono što nekako najviše boli su štete u poljoprivredi, rekla je županica Antonija Jozić nakon sastanka.

- Ovdje iz Požege upućujem jasnu poruku da će Vlada RH u svim aspektima i kroz sve oblike potpore pružiti pomoć u saniranju posljedica ove prirodne nepogode koja je nažalost u manje od mjesec dana pogodila Požeško-slavonsku županiji, obećao je ministar Tomo Medved.

Ministrica Marija Vučković još je jednom izrazila žaljenje što je ovaj kraj pogodila još jedna teška nepogoda s velikim posljedicama, manje od mjesec dana nakon prve.

- Stambeni objekti su stradali, stradala je gospodarska aktivnost u kojoj veliku ulogu ima poljoprivreda ali i drvoprerađivačka industrija. Posljedice su velike. Mi sad moramo pričekati prve procjene, prema riječima županice ali i lokalne samouprave oni su prionuli poslu kako bismo u Vladi imali prve procjene koje će se poslije i dorađivati. Pored onih redovitih mjera Ministarstva poljoprivrede koje pomažu u osiguranju i obnovi poljoprivrednog potencijala sasvim je jasno da je ovdje potreban dodatni angažman. Ova će vlada brzo intervenirati s dodatnim mjerama, poručila je ministrica Vučković.

- Ministarstvo će pomoći poljoprivrednicima da brže obnove ovaj poljoprivredni potencijal, ali sam potpuno svjesna da im je potrebna dodatna podrška i pomoć, da treba preživjeti, održati poljoprivredno gospodarstvo. Za hrvatsku vladu i njezina predsjednika Andreja Plenkovića poljoprivreda je strateška djelatnost i mi ćemo dodatno i brzo pomoći s prve iduće sjednice i u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave, najavila je.

Petnaest minuta ledenog rafala bilo je dovoljno da u požeškom kraju izazove pravu katastrofu. Sve je oštećeno - krovovi kuća, automobili, gospodarska zona, zgrade javnih ustanova. Požežani, koji se nisu oporavili ni od nedavne elementarne nepogode - poplave, očajni.

- Da, led veličine jajeta, pa sve je porazbijano, krovovi, automobili, ne možete proći više do dvorane Grabrik, ne znam što bih rekao, kaže Ivan Martinović, Požega.

- U 10 minuta izgubili smo sve, i polja i kuće, štete svuda, sve što je moglo stući, stuklo je. Led takve veličine, strašno, da izađeš van ubilo bi te, ističe Ivica Samardžija, Šeovci.

Ratari, koji su tek počeli žetvu pivarskog ječma i uljane repice - ostali su bez uroda. Led je uništio i proljetne kulture - kukuruz, soju, suncokret. Prema prvim procjenama, šteta je stopostotna.

- Ja vjerujem da su se ovim ispunili svi elementi za proglašenje elementarne nepogode, naravno pričekat ćemo zahtjeve jedinica lokalne samouprave i proceduru koja mora proći, rekla je Antonija Jozić, požeško-slavonska županica.

I građani i dežurne službe od jučer su na nogama. Čiste se ulice, sanira ono što se može.

- Svi su na terenu i vatrogasci, HEP, Hrvatske vode, Hrvatske ceste, sve gradske i županijske službe, grad je cijeli razbijen i nije lako sanirati, kaže Željko Glavić, požeški gradonačelnik.

Pomoć je obećala i Vlada jer štetu takvih razmjera iz lokalnih proračuna nemoguće je sanirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!