Plenković prvi hrvatski premijer na Cipru

10.05.2022.

20:02

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/HRT

Javljanje iz Nikozije

Javljanje iz Nikozije

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u službenom je posjetu Cipru gdje će se u srijedu sastati s ciparskim državnim vrhom.   

U predsjedničkoj palači u Nikoziji u tijeku je radna večera koju za hrvatsko izaslanstvo priredio predsjednik Cipra Nicos Anastasiades.

Sutra će biti upriličen svečani doček za premijera Andreja Plenkovića i njegov tete-a-tete susret s ciparskim predsjednikom te sastanak dvaju izaslanstava.

Očekuje se da će razgovarati o aktualnoj situaciji u EU u kontekstu agresije na Ukrajinu, pomoći Ukrajini, bilateralnoj i gospodarskoj suradnji, suradnji u okviru kluba mediteranskih zemalja EU MED9. Naglasak će biti na energetskoj suradnji i povećanju energetske neovisnosti EU. Jedna od tema trebala bi biti situacija na jugoistoku Europe, prvenstveno u BiH.

I za Hrvatsku i za Cipar aktualno je pitanje vanjskih granica EU i sprečavanje ilegalnih imigracija.

Rješenje se traži i za ciparsko pitanje. Od 1974. i turske invazije Cipar je podijeljen na međunarodno priznati južni dio gdje prvenstveno žive Grci, i manji, sjeverni, gdje je samoproglašena Turska Republika Sjeverni Cipar koju priznaje samo Turska.

Hrvatska se zalaže za mirno rješenje ciparskog pitanja, poštovanje međunarodnog prava i rezolucija UN-a.  

Anastasiades je na početku povijesnog posjeta premijera Andreja Plenkovića Cipru zahvalio Hrvatskoj jer je uvijek stajala na njegovoj strani u pronalasku rješenja za mir na otoku.

Plenković je uz ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek stigao u Nikoziju kao prvi hrvatski premijer koji je posjetio Cipar.

Njegov domaćin Anastasiades, proeuropski predsjednik koji se približava kraju svog drugog mandata, stoga je nazvao taj dugoočekivani posjet povijesnim, naglasivši da dvije države iduće godine bilježe i 30. obljetnicu diplomatskih odnosa.

Ciparski predsjednik poručio je kako rat u Ukrajini podsjeća Ciprane na turske ratne zločine na otoku tijekom takozvane turske mirovne operacije 1974. godine u kojoj je okupirano 37 posto Cipra. Zahvalio je Hrvatskoj što je uvijek podržavala Nikoziju u pokušajima pronalaska dugoročnih rješenja za mir na otoku.

Plenković je u govoru na večeri u predsjedničkoj palači rekao kako je od Anastasiadesa, svojevrsnog veterana ciparske i europske politike, mnogo naučio na Europskim vijećima te da je riječ o iskusnom političaru koji se odlučno bori za nacionalne interese svoje zemlje.

Hrvatski premijer naglasio je da su Hrvatska i Cipar imali sličan put do neovisnosti i zalaganja za sebe u međunarodnoj zajednici, zbog čega Zagreb lako shvaća što je važno Cipranima i razumije bol i teške trenutke kroz koje prolaze.

Istaknuo je kako Hrvatska Cipru može ponuditi svoje iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja.

Govorio je i o energetskoj krizi koja je rezultirala i rastom cijena i u drugim sferama gospodarstva i dovela do neočekivanog pritiska inflacije.

- Energetska kriza pogađa sve, nitko nije siguran u toj situaciji, zato moramo raditi zajedno na europskom odgovoru, rekao je.

- Veliki problem zahtijeva velika rješenja, a Hrvatska i Cipar su uvijek bili na istoj strani kad je bila riječ o najboljim rješenjima za Europsku uniju, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!