19:41 / 07.04.2021.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/IMS/HRT

Reakcije nakon smrti djevojčice iz Nove Gradiške

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Nakon tragičnog slučaja preminule djevojčice iz Nove Gradiške, najavljene su izmjene niza zakona. Uvodi se očevidnik počinitelja nasilja u obitelji te najavljuju strože sankcije za službene osobe čiji propust utječe na prava djece. Oporba tvrdi da to nije dovoljno te da socijalne radnike treba rasteretiti birokracije i usmjeriti ih na najvažnije, rad s korisnicima.


Preminula djevojčica kod udomitelja je provela dvije godine. Prema Obiteljskom zakonu, više nije ni mogla ostati. Naime, nakon dvije godine Centar za socijalnu skrb mora odlučiti hoće li oca i majku lišiti roditeljske skrbi ili im vratiti dijete uz nadzor. U ovom slučaju, odlučili su se za drugo. Udomitelji upozoravaju, to je premalo vremena za donošenje odluka.

Katarina Bojšić, predsjednica Saveza udruga udomitelja Hrvatske, kaže da je i kod nje bio takav slučaj. 

- Nakon šest mjeseci dijete je vraćeno. Onda su opet tu djecu smjestili nakon dvije godine. I mislim da to za djecu nije dobro, nije dobro ni za nas udomitelje, a emocije su prevelike, dodaje. 

Centar za socijalnu skrb za mišljenje može pitati i sud, no u ovom konkretnom slučaju to nije učinjeno. Resorni ministar zato smatra da uz odgovornost sustava postoji i individualna odgovornost.

- Postoje pojedinci koji ne obavljaju svoj posao odgovorno i njih ćemo sankcionirati, njih ćemo identifiicirati i iz sustava ukloniti, kazao je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. 

No da je roditeljima oduzeto dijete, postavilo bi se pitanje - što s njihovom ostalom djecom? Takvi slučajevi vrlo su složeni, a vremena da im se posvete, upozorava oporba, socijalni radnici imaju premalo.

- On ima jednog zaposlenog na oko 300 korisnika. Jedna trećina posla je birokratske naravi, nije uopće u nadležnosti Centra. Jedan do maksimalno dva psihologa pokrivaju područje s 50 - 60 tisuća stanovnika, kazala je Nataša Škaričić iz Nove ljevice. 

Da bi im se olakšao posao, uvodi se očevidnik počinitelja kaznenih i prekršajnih djela obiteljskog nasilja. Podsjetimo, otac preminule djevojčice sedam je puta bio prijavljivan zbog obiteljskog nasilja.

- Zapravo će taj očevidnik služiti svim nadležnim tijelima da dobiju informaciju da je pokrenut kazneni ili prekršajni postupak, da s obzirom na to mogu poduzeti određene mjere u cilju i vidu zaštite života i zdravlja djece, kazao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Mijenja se i Kazneni zakon. Ministar Malenica dodaje da će se „dodatno ojačati dio koji se odnosi na propust službene osobe koji utječe na prava djece, odnosno njihov život i zdravlje."

Ministarstvo socijalne skrbi, smatra SDP, ali i predsjednik Zoran Milanović, mora biti poseban resor.

- Puno važnije od toga da se izdvoji je da na čelu tog resora bude kompetentna osoba. Jer ako ćete na čelo tog resora staviti nekog poput Aladrovića, onda džabe smo krečili, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Premijer Andrej Plenković kaže da je 2013., za vrijeme premijerskog mandata Zorana Milanovića, bio je jedan grozan slučaj sličnoga karaktera u Slavonskom Brodu.

- Tad je bilo odvojeno ministarstvo. Što mislite da se slučaj ne bi dogodio? Kad nemate nikakvih argumenata, onda neki ljudi izlaze s krajnje banalnim i bezveznim tezama, dodao je.

Još se očekuju nadzori stručnih komora. Oni su prvi korak u utvrđivanju ima li individualne odgovornosti u ovom slučaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!