12:48 / 11.09.2021.

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik/B.A./HRT

GO SDP-a o reformi lokalne samouprave, članarinama i izborima u stranci

Peđa Grbin i Marija Lugarić

Peđa Grbin i Marija Lugarić

Foto: HTV / HRT

Tjedan dana nakon okupljanja SDP-ovih dužnosnika u Krapinskim Toplicama, sastalo se i najviše stranačko tijelo - Glavni odbor. Sjednica je i ovaj put održana na daljinu.

Predsjednica GO-a Marija Lugarić rekla je da su jednoglasno donijeli tri odluke - usvojili su polazne točke za organizaciju lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj, odluku o visini i načinu plaćanja članarine, te su donesena pravila o lokalnim unutarstranačkim izborima.


Lugarić je rekla kako su članarine više-manje ostale u istim iznosima te da je odlučeno da se otpisuju nepodmirene članarine koje su dospjele do konca 2019. po uvjetom da se plate članarine od početka 2020. do danas.

Predsjednik stranke Peđa Grbin rekao je da je lokalnu upravu potrebno reformirati od početka do kraja i okrenuti je od sustava koji je tu uvelike samo zbog sebe ka sustavu koji je tu zbog građana.


- Predvidjeli smo niz alata, od objedinjavanja županija, općina i gradova, do toga da je potrebno zakonski urediti neke stvari koje, nažalost, ne funkcioniraju u praksi, a to je prije svega pitanje transparentnosti proračuna, poručio je Grbin.

Rekao je i kako Grad Zagreb kao najbogatiji grad nema fiskalnih kapaciteta ni snage da odradi svoj dio u procesu koji bi se trebao zvati obnova.


- Kažem "trebao zvati obnova" jer kad nakon godinu dana od donošenja zakona nisi napravio ništa, onda to nije obnova, onda je do naprosto čekanje i dovođenje svih građana koji čekaju da im se pomogne u groznu situaciju da ne znaju kako će dočekati i preživjeti zimu i godine pred nama, rekao je Grbin.

Grbin je komentirao i uhićenje saborskog zastupnika SDP-a Stjepana Kovača:

Kako je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku javila Tatjana Munižaba, SDP planira izabrati nova vodstva u svim organizacijama stranke u zemlji do polovice prosinca.


- Vjerojatno će se, ako se i dogodi, nakon tih izbora dogoditi konačni obračun dviju zaraćenih struja, Bernardićeve i Grbinove. Jer tada će se znati tko je gazda na onom najvažnijem za funkcioniranje stranke - terenu, javila je Munižaba.


No to ne znači, dodala je, da će do tada dvije struje proglasiti primirje. Podmetanja i svađe nastavit će se do tada, a potvrda tome je i današnji GO - uoči njega redakcijama je upućen poziv da dođu pratiti prikupljanje potpisa za peticiju, kako kažu, nepravedno izbačenih članova iz zagrebačkog SDP-a.

Izbačeni članovi u zakazano su se vrijeme pojavili ispred središnjice stranke.


- Ovdje se guši sloboda govora, ovdje se ne dopušta stavljanje na dnevni red tema koje su od krucijalne važnosti, rekla je Sanja Fresl, bivša članica zagrebačkog SDP-a.


- Mi se ne želimo ponovno prijavljivati, mi želimo da se nama vrati status članova SDP-a jer smatramo da sadašnje rukovodstvo bitno narušava imidž stranke, njeno funkcioniranje, dodala je.


- Ne odustajem, jasno da ne. Zato sam ovdje, da kažem da je ovo što su napravili protustatutarno i totalno destruktivno, rekao je Božidar Rauch, bivši član Foruma seniora SDP-a.

Upitan je li tko od unutarstranačkih protivnika koji su se još od savjetovanja u Tuheljskim Toplicama 'brusili' da mu kažu sve što misle o njegovom lošem vođenju stranke i isključivanjima, Grbin je odgovorio - "od sto glasa, glasa čuti nije". Nitko nije predlagao da se raspravlja o unutarstranačkim odnosima jer je Glavni odbor raspravljao o tome u lipnju, a Predsjedništvo u više navrata i ustvrdilo da je postupak reevidnecije proveden u skladu s pravilima pa ne vidim zašto bi netko tu temu otvarao, a očito razloga za to nisu imali ni drugi članovi Glavnog odbora, kazao je Grbin.


U utorak se okuplja Klub zastupnika SDP-a, ali o hoće li četvero isključenih zastupnika ostati u tom tijelu Grbin nije htio govoriti prije sjednice. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!