Ljeto prolazi, no u SDP-u je i dalje vruće

20:32 / 04.09.2021.

Autor: Borko Brunović, Tatjana Munižaba/Dnevnik/B.A./HRT

Na skupu su se nametnule neke stare teme

Na skupu su se nametnule neke stare teme

Foto: Dnevnik / HRT

Stotinjak SDP-ovih dužnosnika okupilo se u Tuhlju na svojevrsnom stranačkom team-buildingu s glavnom temom: reforma javne i regionalne samouprave. No, za vrijeme rasprave bivši predsjednik Davor Bernardić počeo je govoriti o izbacivanju pojedinaca iz stranke i padu rejtinga SDP-a. A ostali su ga sudionici skupa - ignorirali...

Kako je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku javila Tatjana Munižaba - Bernardić je bio jedini koji je pokušao otvoriti pitanje izbacivanja njegovih donedavnih bliskih suradnika.


Potpredsjednica SDP-a Biljana Borzan rekla je za Dnevnik kako je sastanak ispunio sva očekivanja te da se apsolutno nitko nije obazirao na unutarstranačke probleme, već su se bavili isključivo brigom za građane i boljitak Hrvatske.

Poručila je kako zastupnici trebaju biti u prilici biti na listi na sljedećim izborima i kroz preferencijalne glasove dokazati da je ono što su radili imalo smisla.

- Tko je spreman tako raditi, za njega u SDP-u ima mjesta, a tko nije, bit će ono - sam pao, sam se polupao, rekla je Borzan.

- Pokazali smo da smo konačno spremni za zaokret i vraćamo se starom putu, poručila je.

Napeto u SDP-u


Trebalo je to biti stranačko druženje uz razgovor o novim politikama stranke, no nametnule su se neke stare teme - sukobi i podjele. Sudbina četvero zastupnika izbačenih iz stranke u saborskom klubu SDP-a i dalje je nepoznata.


- Sjednica kluba će se održati prije početka zasjedanja Sabora, na njoj ćemo razgovarati i kad završi, obavijestit ćemo vas o tome što je na njoj bilo. Ali prethodno o onome s čime ću ići pred kolege zastupnike i ono što ću govoriti neću najaviti u medijima, nego ću reći kolegicama i kolegama, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.


A svoje stajalište, i to izvan dnevnog reda te uz glasno negodovanje dijela kolega, iznio je bivši predsjednik SDP-a. Poručio je da je nerazumnim odlukama vodstva - stranka u najvećoj krizi u proteklih 30 godina.


- SDP je bio stranka u kojoj se poštuje pluralizam mišljenja, dakle, pravo na različito mišljenje. Ovim zadnjim potezima kao da se taj dio izgubio, rekao je Bernardić.


- Nije logično da politička stranka koja po poslovniku Hrvatskog Sabora osniva klub zastupnika ne može utjecati na to tko je dio tog kluba, rekao je Grbin.

Komarci i pucnjevi


Baš kao Bernardić, i saborska zastupnica SDP-a Vesna Nađ poručuje da izbačeni moraju ostati u saborskom klubu. Htjela je ona i početi raspravu.


- Ali me zapravo na neki način predsjednik Glavnog savjeta neutralizirao svojom izjavom da je cijelo jutro hvatao komarca u svojoj sobi. Da sam imala pištolj, mislim da bih se upucala istog trena, rekla je Nađ.


U sjeni stranačkih sukoba, komaraca i pucnjeva vodila se rasprava i o budućim politikama koje će SDP zastupati. Uz reformu lokalne i regionalne samouprave, tema transparentnog trošenja novca i najdraži im politički protivnik.


- Ono što se prodaje kao transparentnost trošenja novca od strane HDZ-a je upravo ono što rezultira agendom kojom se HDZ služi u vladanju jedinicama lokalne samouprave pa tako za javni novac njihovi načelnici i gradonačelnici jedu janjetine, kupuju kulene, rekla je politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović.


Dok se čeka rasplet još jednog raskola i prebrojavanje tko ima više ruku u saborskom klubu, jedno je jasno - ljeto prolazi, no u SDP-u je i dalje vruće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!