20:28 / 11.09.2021.

Autor: Tatjana Munižaba/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Sastao se Glavni odbor SDP-a

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: HTV / HRT

Tjedan dana nakon okupljanja SDP-ovih dužnosnika u Krapinskim Toplicama, sastalo se i najviše stranačko tijelo - Glavni odbor. Ako je suditi prema najavama Bernardića i njegovih pobornika, na današnjoj se sjednici održanoj putem Zooma trebao dogoditi napad na Grbina i njegovu politiku izbacivanja nepodobnih. Umjesto toga, sve su odluke donesene jednoglasno.

Ovako su Grbinovi unutarstranački protivnici govorili prošle subote u Zagorju:

- Ovo je najveća kriza s kojom se SDP suočava od osnutka, rekao je Davor Bernardić, bivši predsjednik SDP-a i dodao kako je to put političkih čistki, likvidacija i eliminacija. 

Na pitanje ima li namjeru otvoriti to pitanje, Vesna Nađ, saborska zastupnica SDP-a, odgovorila je kako ne misli da će to napraviti na Glavnom odboru.

Glavni odbor koji je bio danas i na kojem su putem Zooma, kako doznajemo, sudjelovali i Bernardić i zastupnica koju je on stavio na listu za Sabor. Ali...

Od sto glasa glasa čuti nije

- Razgovarali smo i o odluci o članarinama koje uključuju i otpis, samim time i vrata za povrat nekih ljudi u SDP, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a. 

- Međutim, nitko nije potezao, odnosno predlagao da se pored toga raspravlja o drugim stvarima, govori Grbin.

- Naravno, moram reći, da je bilo tko tražio takvu vrstu rasprave ona bi bila i pokrenuta, naglasila je Marija Lugarić, predsjednica Glavnog odbora SDP-a.

Bernardićevi "kapitalci" u Saboru i vodstvu stranke - nisu to učinili. Pa su njihovu bitku protiv Grbina danas vodili javnosti nepoznati bivši SDP-ovci. 

Ovdje se guši sloboda govora. Sadašnje rukovodstvo bitno narušava imidž stranke, njeno funkcioniranje, demokratske procedure, govori Sanja Fresl, isključena članica zagrebačkog SDP-a.

- Ovo što su napravili je protustatutarno i totalno destruktivno, naglašava Božidar Rauch, isključeni član zagrebačkog SDP-a.

Pa su u ime 3000 izbačenih zagrebačkih SDP-ovaca organizirali potpisivanje kolektivne žalbe Statutarnoj komisiji. 

No, ispred središnjice u dogovorenom ih se terminu pojavilo manje od 10. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!