Sve više državnih službenika s oboljenjima mišićno-koštanog sustava

28.04.2021.

10:02

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Iva Šušković

Iva Šušković

Foto: Studio 4 / HRT

Danas se obilježava Nacionalni dan zaštite na radu, a tim povodom Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske poslao je otvoreno pismo premijeru kako bi upozorili na sve lošije zdravlje zaposlenika. O tome je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 govorila Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Šušković je između ostalog istaknula kako je poslodavac prema odredbama kolektivnog ugovora dužan radniku osigurati sistematski pregled, ali je dodala kako definirani minimalni iznos od 500 kuna nije dovoljan da bi se obuhvatio niz potrebnih pregleda.


Šušković je kao čimbenike koji utječu na kvalitetu života navela čimbenike radnog okruženja, stil života, prehranu, kao i osobni dohodak. Istaknula je kako državni službenici i namještenici nisu dužnosnici i ne rade za velike plaće.


- Njihov osobni dohodak u neto plaći iznosi između 3000 i 5500 kuna, govorim o našim članovima. Stoga im raspoloživi dohodak ne omogućuje aktivnije bavljenje sportom ili možda da si priušte bolju opremu, rekla je Šušković, istaknuvši i negativan utjecaj takvog dohotka na kvalitetu ishrane.


Šušković je napomenula kako sjedilački poslovi uzrokuju oboljenja mišićno-koštanog sustava.


- Prema dostavljenim zahtjevima za pomoć, sve je više takvih oboljelih, rekla je.


Navela je primjer članice koja je podnijela zahtjev za odlazak u mirovinu jer boluje od multiple skleroze, no zahtjev joj je bio odbijen, da bi na njihovu inicijativu ipak bio odobren.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!