Tadić: Da imamo još jedno Krško, bilo bi nam puno lakše s plinom

15.10.2022.

19:35

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Tonči Tadić

Tonči Tadić

Foto: Dnevnik / HRT

Tonči Tadić sa zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković i EURATOM-a rekao je večeras u HTV-ovom središnjem Dnevniku da ćemo se teško riješiti emisija ugljikovog dioksida bez jačanja nuklearnih elektrana, a poručio je i da bi Hrvatska apsolutno trebala sudjelovati u izgradnji novog bloka Nuklearne elektrane Krško.

Osvrćući se na teško energetsko stanje u Europi i njemačku ovisnost o ruskom plinu, Tadić je rekao da ga čudi stanje u kojem se našla Njemačka te da je nerazumljiva odluka bivše kancelarke Angele Merkel o gašenju nuklearnih elektrana i oslanjanju na ruski plin.


- Mislim da njemački građani najbolje znaju što o njoj reći u ovom trenutku. Da je ostavila tih 16 nuklearki i povećala broj nuklearki na, recimo, 45, kao Francuska, većine ovih problema s plinom uopće ne bi bilo, rekao je Tadić.


Dodao je da tri njemačke nuklearke daju jednaku količinu struje kao i šestina svih fosilnih goriva.

Nuklearna renesansa

Na razini EU-a udio nuklearne energije u proizvodnji električne energije iznosi oko 25 posto, a Tadić je rekao da će taj udio rasti.


- Meni je jako drago da se Hrvatska uključila u inicijativu 13 članica EU-a i EUROATOM-a za tu nuklearnu renesansu. Ruku na srce, teško da ćemo se riješiti emisija CO2 bez jačanja nuklearki, koje ne emitiraju CO2 dok rade, rekao je Tadić.


- Nemojmo se zanositi tom rupom unutar EU-a koju čine Njemačka, Austrija i Italija. Svi s jedne i druge strane imaju nuklearke, rekao je također.

Tadić je rekao i da bi Hrvatska apsolutno trebala sudjelovati u izgradnji novog bloka nuklearne elektrane u Sloveniji. Dodao je da je postojeće Krško, koje bi trebalo raditi još 20 godina, u savršenom stanju te dobro vođeno i s hrvatske i sa slovenske strane.


- Daje 17 posto naše električne energije i da imamo još jedno, bilo bi nam puno lakše s plinom, rekao je Tadić.

O nuklearnim katastrofama


Što se tiče nuklearne elektrane kod Zaporižje u ratom pogođenoj Ukrajini, Tadić je rekao da trebamo biti zabrinuti isključivo ako ostane bez vanjskog izvora električne energije.


Osvrćući se pak na povijesne katastrofe u nuklearnim elektranama u Černobilu i Fukushimi, rekao je da se u oba slučaja radilo o ljudskoj grešci. 


- U ostala tri reaktora u Černobilu nije se dogodilo ništa. Na kraju krajeva, u Ukrajini dan-danas rade dvije nuklearke černobilskog tipa sasvim normalno, rekao je Tadić.


- Što se Fukushime tiče, to je bila Fukushima 1. Fukushima 2 i Onagawa 1, koje su pored nje, prošle su isto, ali nije se dogodilo apsolutno ništa od daleko pametnijeg direktora, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!