07:05 / 22.05.2021.

Autor: Sanja Najvirt/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

U Požegi otvoren studij enogastronomije

Studij je jedinstven u Hrvatskoj

Studij je jedinstven u Hrvatskoj

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Uz studij vinarstva, vinogradarstva i voćarstva - požeško veleučilište dobilo je dopusnicu resornog Ministarstva za još jedan - stručni studij enogastronomije. Jedinstven je u Hrvatskoj i trebao bi osigurati stručni kadar u turizmu, već dugo deficitaran na tržištu rada.

Ovaj ultramoderni kulinarski laboratorij - zapravo je kuhinja novootvorenog požeškog Studentskog centra. Svakodnevno se ovdje za studente spremaju zdravi obroci.


- Inače studenti ovdje jedu raznoliku i zdravu hranu, namirnice su domaće, dolaze s naših lokalnih OPG-ova, nutritivno su vrijedni, kaže kuharica Maja Šokota.


Godi ovdje sve i nepcu i oku. Pod palicom iskusnog Michelinova kuhara Tomice - ovo postaje i praktikum za studente enogastronomije. Za studenta Benjamina Kekelića izazov i prilika za studij u rodnom kraju.


- Vidim i osobno priliku jer je ovdje dosta razvijen seoski turizam, ima budućnost i taj bi smjer mogao potaknuti takav razvoj, kaže Benjamin.  


- Odlučili smo se za jedan novi studij koji je jedinstven u Republici Hrvatskoj, ima još studija enogastronomije, no oni su u području društvenih znanosti, rekao je prof. dr. sc. Drago Šubarić, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta u Požegi.

Dok je ovaj požeški, naravno, dio biotehničkih znanosti s naglaskom na pripremi i posluživanju hrane, održavanju standarda kvalitete hrane i vina.


- Zato je vrlo bitno razvijati nove studijske programe koji su deficitarni na tržištu rada, kojih mi nemamo ovdje na istoku Hrvatske i za kojima postoji potreba, rekao je prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.


Svi koji žele studirati enogastronomiju u Požegi, bit će stručno osposobljeni upravljati centrima u kojima se proizvodi i distribuira hrana. Hoteli, restorani, turistički kompleksi. A uvjeti za studij više su nego dobri. Požeško Veleučilište prošlo je akreditaciju međunarodnog povjerenstva te proglašeno najboljim u Hrvatskoj. Ni smještaj nije problem. Lani je ova visokoškolska ustanova izgradila studentski dom vrijedan 30 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!