Ujević: Vjerojatno bismo se mogli procijepiti da imamo Imunološki

26.01.2021.

09:35

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Boris Ujević

Boris Ujević

Foto: Studio 4 / HRT

To se nikako nije smjelo dogoditi, bolnica nije mjesto za takve događaje, rekao je dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Boris Ujević danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4 govoreći o snimci zabave dijela osoblja Covid-bolnice KB Dubrava.

Ujević rekao je da ga je iznenadio taj čin.

- Skoro 30 god radim u bolnici, bilo je nekakvih zabava, recimo, za Novu godinu, ali ovakvih tuluma, barem u mojoj bolnici, takvog opsega tuluma nije bilo, rekao je Ujević.

Dodao je da se to nikako nije smjelo dogoditi te da se olakotnih okolnosti možda može naći, ali da bolnica nije mjesto za takve događaje.

- Velika je šteta da je takav događaj ušao u prvi plan i zasjenio sve ono dobro što se tamo napravilo i što se i dan-danas radi, poručio je Ujević.

- Stres je ogroman, ali to nije pravo mjesto gdje se može napraviti taj ispušni ventil, dodao je.

Odgovarajući na pitanje o sankcijama Ujević je rekao da su neke zemlje u o koronakrizi zdravstvene radnika nagradile i sa sto posto većom plaćom, a Hrvatska je najavila 10 posto, pa je ispalo da je to, recimo, u slučaju liječnika 5 kuna više po satu.

- Ako imate sistem u kojemu vam je nagrada 5 kuna po satu, kakva vam onda kazna može biti? Maksimalno 5 kuna. Nikakva nagrada, nikakva kazna, rekao je.

Još nije vrijeme za otvaranje

Što se situacija s koronavirusom tiče, Ujević je rekao da ona prema svim ozbiljnim epidemiolozima, nažalost, nije sezonska bolest. Kao potvrdu naveo je "divljanje" koronavirusa i ljeti i zimi u Manausu u Brazilu.

Ujević smatra da još nije vrijeme za otvaranje te da bi bilo razumno još neko vrijeme pričekati i vidjeti kakvo je stanje s novim koronavirusom koji se puno brže širi.

Upitan o problemima s isporukom cjepiva Ujević je ustvrdio kako mu se čini da je Stožer civilne zaštite dosta relaksirano pristupio tim vijestima.

- Ja sam iskreno šokiran da si je Europa dopustila da ovisi o drugima, ne znam, o Americi, Kini, Rusiji, bilo kome, da Europa nema sama svoju proizvodnju cjepiva da može zadovoljiti sve države članice, odnosno sve stanovnike Europe. Meni to izgleda kao jako veliki problem, poručio je.

Ujević je rekao i da je prema nekim informacijama "Europa, izgleda, bila jako škrta i platila vrlo malo" proizvođačima cjepiva.

- Nismo se baš isprsili, dodao je.

Otvoreno je i pitanje Imunološkog zavoda.

- U ovoj situaciji sad bi Hrvatska vjerojatno mogla barem sebe procijepiti da imamo Imunološki, ali mislim da su te priče o Imunološkom potpuno prošlo svršeno vrijeme, rekao je Ujević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!