19:33 / 23.10.2021.

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Baldwin u šoku: Curi sve više detalja u tragediji na filmskom setu

Incident na filmskom setu

Incident na filmskom setu

Foto: Carlo Allegri/KOB TV News/Adria Malcolm / REUTERS

Sve je više detalja o tragičnoj nesreći u kojoj je glumačka zvijezda Alec Baldwin na snimanju svog najnovijeg filma pištoljem ubio direktoricu fotografije i ranio redatelja. Doznalo se da je na snimanju bilo više incidenata, a kobni pištolj Baldwinu je dao asistent redatelja rekavši da je siguran.

Glumac Alec Baldwin vježbao je potezanje oružja i uperio je pištolj u kameru kada je ispalio fatalni hitac prema direktorici fotografije na snimanju filma u Sjedinjenim Državama, pokazuju u ponedjeljak nove pojedinosti te drame.

Redatelj Joel Souza, koji je tada ranjen u rame i oporavlja se, rekao je da je čuo zvuk poput "fijuka biča" i jaki "bum" dok je stajao iza žrtve, Halyne Hutchins, piše u izvješću iz preliminarne istrage.

Filmska ekipa je snimala vestern "Rust" u državi Novi Meksiko kada je Baldwin u četvrtak nesretnim slučajem ustrijelio Hutchins, u incidentu koji se rijetko događa na filmskom setu.

- Alec Baldwin je sjedio na klupi i vježbao potezanje pištolja, rekao je Souza koji je glumca gledao preko ramena direktorice fotografije Hutchins (42).

Nakon pucnja, ona se "uhvatila za trbuh" i rekla da više ne osjeća noge, izjavio je redatelj i dodao da je počela "posrtati unatrag" pa su joj "pomogli da legne na pod".

U dokumentu piše da je Hutchins pogođena u prsa i nekoliko sati kasnije proglašena je mrtvom.

Kamerman Reid Russell je izjavio da taj incident nije snimljen, jer se ekipa tek pripremala za snimanje.

Upitan kako je Baldwin baratao oružjem, Russell je rekao da je glumac bio vrlo pažljiv i kao dokaz naveo da je tražio da dijete koje je glumilo u filmu ne bude kraj njega u trenutku kada bude pucao.

Vlasti su u petak objavile da je pomoćnik redatelja Dave Halls izjavio da je oružje bilo "hladno", tj. da u njemu nije bilo pravo streljivo.

Redatelj Souza je napomenuo da "nije siguran" da je oružje prošlo još jednu sigurnosnu provjeru nakon stanke za ručak.

U međuvremenu je Serge Svetnoj, glavni električar na setu, u nedjelju na Facebooku napisao da je za smrt Hutchins kriv "nemar i neprofesionalnost".

Drugi član ekipe, koji je s Hallsom radio na drugome projektu, rekao je u nedjelju da se 2019. već žalio da Halls nedovoljno brine o sigurnosti na snimanju.

Snimke razgovora iz helikoptera

Ovo su snimke razgovora iz helikoptera koji je letio u pomoć unesrećenoj direktorici fotografije Halyni Hutchins i redatelju Joelu Souzu, koji je preživio. Tragedija se dogodila usred bijela dana, a kobni pištolj Alecu Baldwinu dao je asistent redatelja, navodno uvjeren da je - prazan.


- Postoji cijeli protokol kad stavite lažne metke u oružje. Najavite to nekoliko puta. Uz to, nitko ne može stajati ispred pištolja na udaljenosti manjoj od šest metara..., kazao je Guillaume Delouche, filmski rekviziter.

Zašto je sigurnosni protokol na ovom setu zakazao, još se ne zna. Policija je usredotočena na mladu rekviziterku zaduženu za oružje, inače kći hollywoodskog oružara te iskusnog pomoćnika redatelja. Malo prije tragedije dio snimatelja i asistenta prosvjedovali su zbog loših uvjeta rada - žurbe i nesigurnosti. Naime, nekoliko puta već su pogreškom bili upotrijebljeni pravi meci. Alec Baldwin, uz to što glumi, ujedno je i jedan od producenata.

- Zamislite što prolazi Alec Baldwin! Idete na posao, glumac ste. Pretvarate se da glumite nekoga tko puca iz pištolja, a onda odjednom počinje pravi život i vi pucate iz pištolja koji ubija vašu snimateljicu i ranjava redatelja, kazao je Mark Malkin, urednik Varietyja.

Shrvani Baldwin surađuje s policijom, u kontaktu je s obitelji Halyne Hutchins pred kojom je bila blistava karijera. Iza sebe ostavila je sina i supruga.

- Halyna nas je sve inspirirala svojom strašću i vizijom, a njezina je ostavština previše vrijedna da bi se mogla sažeti riječima. Naš je gubitak golem i molimo medije da poštuju privatnost moje obitelji dok tugujemo. Hvala svima koji dijele slike i priče iz njezina život, napisao je Matt Hutchins na Twitteru.

Snimanje kobnog westerna u okolici Santa Fea za sada je obustavljeno.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!