Borba za budućnost planeta

07.11.2021.

19:39

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/IMS/HRT/J.L.

Prosvjedi za klimu u Glasgowu

Prosvjedi za klimu u Glasgowu

Foto: Yves Herman / REUTERS

Diljem svijeta održavaju se prosvjedi za klimu, a najviše prosvjednika okupilo se u Glasgowu, gdje se održava konferencija o klimatskim promjenama.


"Bla, bla, bla", geslo je pod kojim su se okupili mali i veliki, članovi sindikata, političari, studenti, umirovljenici... Ne žele prazne priče političara, traže promjene i to odmah - hitno zaustavljanje sječe šuma, smanjenje emisije metana te odbacivanje ugljena kao energenta.

Prosvjedi diljem svijeta, od Škotske do Australije. Hoće li uskoro biti prekasno? Vremena, kažu, više nema.

Poručuju da se u 10 ili 20 godina može napraviti veliku štetu. Promjena se mora dogoditi sada, ne za 10 ili 20 godina. 

Iz Venecije i danas slika poplava. Ne zaustave li se klimatske promjene razina mora Venecijanskoj laguni u idućim bi desetljećima mogla porasti za više od metra,a sustav obrane od poplava trebat će biti stalno aktiviran.

Umjetnik Luke Jarram predstavio je svoje umjetničko djelo inspirirano, kaže, efektom koji imaju astronauti kada iz svemira prvi put ugledaju zemlju. Vide njenu ljepotu i čudo našeg planeta.

Čudo našeg planeta i čuda prirode vide se ovih dana na obasjanim ulicama Osla. Festival svjetla privukao je brojne umjetnike, a ovogodišnja tema je očuvanje okoliša.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!