Četvrti val pandemije: Brojne zemlje ponovno uvode stroge mjere

19:05 / 13.07.2021.

Autor: Jelena Perleta/T.V./Dnevnik/HRT

Četvrti val pandemije

Četvrti val pandemije

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Četvrti val pandemije, uzrokovan superzaraznim delta-sojem koronavirusa, mnoge zemlje tjera na ponovno uvođenje strogih mjera. U Portugalu, gdje procijepljenost stanovništva također nije dobra, raste broj hospitaliziranih, a Španjolska u špici turističke sezone u neke dijelove zemlje vraća policijski sat. U Francuskoj se uvodi obvezno cijepljenje za zdravstvene radnike, a zbog najave predsjednika Macrona da će se za one bez COVID potvrda uvoditi sve više restrikcija, u samo jednom danu za cijepljenje se prijavilo gotovo milijun Francuza.

Više od 900 tisuća Francuza dogovorilo je termin za cijepljenje čim je predsjednik Emmanuel Macron najavio da će se uvesti ograničenja za sve koji nemaju zdravstvenu propusnicu, bez koje se neće moći u restorane, vlakove, avione.

- Svjestan sam što tražim od vas i znam da ste spremni za tu obvezu, to je na neki način vaša dužnost, poručio je Emmanuel Macron, predsjednik Republike Francuske.

Zdravstveni radnici u Francuskoj moraju se cijepiti do 15. rujna ili neće dobiti plaću.

- Ja sam cijepljena i meni je lako, no mnogi kolege dvoje što napraviti, dati otkaz ili ne, kaže Valentine Bigot, administrativna asistentica u bolnici u Parizu.

- Mislim da je ove odluke trebalo donijeti i prije jer omogućavaju normalan život. Nadam se da neće opet doći do zatvaranja, rekla je Claire, stanovnica Pariza.

U Portugalu zbog delta-varijante dramatično raste broj hospitaliziranih. Na snazi je policijski sat. U dijelovima Španjolske također se uvodi zabrana noćnih izlazaka i okupljanja. Cijepi se sve više mladih.

- Treba se cijepiti kako bi se ovo što brže privelo kraju! Želimo li ići na zabave, izlaziti i putovati, moramo se cijepiti, da, poručuje Alejandro Crespillo, stanovnik Madrida.

Najveći broj novozaraženih i umrlih bilježi Rusija u kojoj je cijepljeno manje od 20 posto stanovništva. Delta ne zaobilazi ni Izrael gdje je više od 66 posto cijepljenih! Situacija se budno motri.

- Siguran sam da bismo se, da nije bilo cijepljenja, suočavali s mnogo težom situacijom, policijskim satom te znatno većim brojem umrlih, kaže dr. Gadi Segal, Medicinski centar Sheba.

Njemačka kancelarka poziva građane da se cijepe, no za sada odbacuje uvođenje obveze.

- U ovom trenutku ne želimo obvezno cijepljenje, ali ga promičemo, rekla je Angela Merkel, njemačka kancelarka.

Strašni prizori stigli su iz Iraka, gdje je drugi put u tri mjeseca buknuo požar u bolnici jugu zemlje. Na COVID odjelu eksplodirao je spremnik s kisikom, poginulo je više od 90 ljudi, stotinu je ozlijeđenih!

- Uspjeli smo izvući neke pacijente, teško su ozlijeđeni, a ostali su izgorjeli, kaže Khazaal Ghaleem, očevidac požara u bolnici u Nasiriji.

Prosvjedovale su očajne obitelji žrtava. Odgovorni čelnici suspendirani su i uhićeni.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!