19:33 / 19.08.2021.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/B.A./HRT

COVID u svijetu: prosvjedi u Francuskoj i Latviji

Riga

Riga

Foto: Ints Kalnins / REUTERS

Diljem svijeta sve se brže širi delta-varijanta koronavirusa i zemlje se pripremaju za jesen. U Francuskoj je u posljednja dva dana zabilježeno više od 56 tisuća novozaraženih, a bez COVID-potvrde neće se moći nikamo. Vlada je donijela odluku o obveznom cijepljenju u nekim sektorima, što je izazvalo val nezadovoljstva i prosvjede. 

Kontroverzna mjera francuskih vlasti izazvala je masovne prosvjede koji danima potresaju zemlju. Ogorčeni su zdravstveni radnici jer će se morati obavezno cijepiti do 15. rujna.


- Neću se cijepiti jer to žele moj poslodavac ili vlada. Protiv sam zdravstvene propusnice jer ona stvara diskriminaciju i krši temeljna ljudska prava, kaže Diane Hekking, psihologinja u bolnici "Paul Guiraud", Villejuif.


- Smatram da je vladina odluka da se zdravstvenim radnicima koji se odbijaju cijepiti prijeti otkazom - apsolutno sramotna, poručuje spisateljica Francine Girond iz Pariza.


Ugovori o radu mogu se otkazati liječnicima i medicinskom osoblju ako se odbiju cijepiti.   


Ista slika i u Rigi. Nekoliko tisuća Latvijaca okupilo se u središtu glavnog grada. Dižu svoj glas protiv obveznog cijepljenja zaposlenika u obrazovanju.  


- Zapravo mislim da bi ljudima trebali dati slobodan izbor. Ovo je moje tijelo i trebao bi biti moj izbor što da radim s njim, kaže jedna građanka.

  

Na Novom je Zelandu na snazi stroga karantena. Kako bi obuzdala epidemiju, vlada je odobrila upotrebu Pfizer/BioNTechova cjepiva za djecu i adolescente. 


- Složili smo se da Pfizerovo cjepivo treba biti dostupno za djecu od 12 do 15 godina. Tu odluku nismo donijeli olako. Iznimno smo je ozbiljno shvatili. Cjepivo je sigurno, rekla je Jacinda Ardern, premijerka Novog Zelanda.


Upravo su to dokazali znanstvenici s Oxforda. Pfizerovo cjepivo učinkovitije je protiv delta varijante koronavirusa od AstraZenecina, ali se zaštita koju pruža brže smanjuje. Unatoč smanjenju razine zaštite ukupna učinkovitost obaju cjepiva ostaje vrlo velika.


Kruženje delta varijante koronavirusa u područjima u kojima je cijepljen malen broj stanovnika potiče širenje zaraze posvuda u svijetu, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija. 


- Nepravda u distribuciji cjepiva sramota je za čovječanstvo i ako to zajedno ne riješimo, produžit ćemo akutnu krizu ove pandemije na mnoge godine. A mogla bi biti gotova za nekoliko mjeseci, rekao je Tedros A. Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.


Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručuju; najprije bi trebalo potpuno cijepiti najugroženije osobe globalno, a tek zatim u bogatim zemljama početi docjepljivanje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!