20:09 / 18.02.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Finski soj ne mogu otkriti svi PCR testovi

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Henry Nicholls / REUTERS

Zbog straha od novih mutacija koronavirusa diljem Europske unije na snazi je oštriji lockdown u strahu od novih mutacija, odnosno novih sojeva koronavirusa. Dosad neotkrivena varijanta koronavirusa pojavila se na jugu Finske čiji epidemiolozi upozoravaju - ne mogu je uopće otkriti svi PCR testovi koji se primjenjuju u europskim zemljama. Virus, očito, sve brže mutira i jedino u što se svijet uzda je - cjepivo. Optimizam ulijevaju kanadski znanstvenici koji pozivaju vlade da odgode primjenu druge doze Pfizerova cjepiva jer je već prva pokazala visoku učinkovitost. Novi sojevi koronavirusa, britanski, južnoafrički i brazilski, brže se šire i smrtonosniji su. U Južnoafričkoj Republici potencijalno je zaražena čak polovina od 59 milijuna stanovnika.

- Više se ne osjećamo bespomoćno jer je cjepivo protiv COVID-a dostupno. Zaista se nadamo da ćemo postići cilj i cijepiti 67 posto stanovništva te pobijediti pandemiju, rekao je zdravstveni radnik iz Cape Towna.

Južnoafrička Republika primila je milijun doza AstraZenecina cjepiva, a sada su pristigle i prve doze iz tvrtke Johnson&Johnson.

- Dobra je vijest da sada znamo kako naše cjepivo ovdje djeluje. Dokazano je, postigli smo učinkovitost, Linda Gail-Bekker, voditeljica istraživanja tvrtke Johnson&Johnson.

Znanstvenici su pozvali vlade da odgode primjenu druge doze FajzerBajantekova cjepiva jer se već nakon prve pokazuje njegova učinkovitost od 92 cijela 6 posto. Istraživanja, pak, pokazuju da bi južnoafrički soj koronavirusa mogao smanjiti zaštitu koju pružaju antitijela razvijena na poticaj FajzerBajantekova cjepiva.

- Uvijek se nadamo da će svako cjepivo biti optimalno učinkovito protiv različitih sojeva. Ono što ćemo učiniti je surađivati s nacionalnim vlastima kako bismo prilagodili cjepiva tim novim varijantama, istaknula je Matshidiso Moeti iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Službeni Madrid odlučio je uvesti obveznu desetodnevnu karantenu za putnike iz Južnoafričke Republike i Brazila kako bi spriječio širenje novih sojeva.

- Konkretna mjera je uspostava obvezne karantene za putnike koji dolaze iz Brazila i Južnoafričke Republike u bilo koju španjolsku zračnu luku, naglašava Carolina Darias, španjolska ministrica zdravstva.

Danska je britanski soj koronavirusa potvrdila u gotovo polovini pozitivnih testova. Kako bi se zemlja što prije otvorila, vlada planira masovno testirati stanovništvo - dnevno 160 tisuća ljudi.

- To zahtijeva napore i građana i nekih poslodavaca. Ali jednako tako vlada će osigurati sustav testiranja i brzih testova, Magnus Heunicke, danski ministar zdravstva.

I dok traje utrka u proizvodnji i distribuciji cjepiva protiv COVID-a, Bruxelles je potvrdio da će ojačati napore u otkrivanju i borbi protiv novih inačica koronavirusa udruživanjem različitih sudionika;istraživača, biotehnologa, farmaceutskih tvrtki. Cilj je razvoj sljedećih generacija cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!