Veleposlanica Djamić iz Kijeva za HTV: Vjerujemo da ćemo preživjeti zimu

22.11.2022.

19:50

Autor: Miro Aščić/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Hrvatska veleposlanica u Kijevu Anica Djamić za HTV

Hrvatska veleposlanica u Kijevu Anica Djamić za HTV

Foto: HTV / HRT

Nakon što se situacija na bojištu stabilizirala u korist Ukrajine, najveći izazov za Ukrajince bit će prebroditi zimu zbog teškoća s opskrbom struje i grijanja, što je posljedica ruskih raketnih napada na elektroenergetski sustav. Iz Kijeva se za središnji Dnevnik javio novinar Miro Aščić koji je razgovarao s hrvatskom veleposlanicom Anicom Djamić.

Reporter HRT-a Miro Aščić izvijestio je u Dnevniku uživo iz glavnog Ukrajine o trenutačnoj situaciji u Kijevu kao i o ruskom uništavanju ukrajinskog elektroenergetskog sustava. 

video thumb

Aščić je razgovarao i s hrvatskom veleposlanicom Anicom Djamić.

Redukcije u Kijevu

- Bili su veliki napadi na energetsku infrastrukturu jer je neprijatelju bilo važno da ostanemo bez struje, plina, vode u mjeri u kojoj je to moguće. To se i dogodilo pa Kijev i kijevska oblast, srce Ukrajine, sada trpe veliku štetu. Naime, gradsko poglavarstvo odgovorilo je hitnim mjerama i uvedene su redukcije struje, rekla je Djamić za HTV.

Navela je primjer za svoj stan i rekla da imaju četiri redukcije dnevno po tri sata, ali i izvan tog vremena moguća je redukcija i treba se prilagoditi.

- Svi mi kažu, lako je kada znamo kada će biti redukcija. Ali teže nam se prilagoditi na iznenadna isključenja jer su mnogi ostali zaglavljeni u liftovima, nestaje tople vode, struje. Osim toga, u Kijevu više ne voze trolejbusi, štednja se uvela i u tom segmentu, rekla je Djamić.

Kako preživjeti zimu u Ukrajini?

Na pitanje može li Ukrajina izdržati na niskim temperaturama, koje se spuštaju i do -15, kada bi moglo doći do potpunog kolapsa energetskog sustava, Djamić je rekla kako se nada da se to neće dogoditi te da ukrajinske i kijevske vlasti o tome vode računa.

- Ukrajinski narod ima neizmjernu želju oduprijeti se neprijatelju dostojanstveno, a to znači prihvatiti ove nemoguće uvjete i preživjeti zimu. Kakav će biti rezultat, to nitko ne zna, ali vjerujemo da će uz solidarnost građana i pomoć drugih zemalja to biti moguće, rekla je. 

Ukrajinska protuofenziva 

- Ovo što se dogodilo na južnom bojištu daje veliki zamah ukrajinskim vojnicima i vjerujem da će nastaviti tim putem, a kako će se stvari dalje razvijati, ovisi i o drugoj strani, zaključila je Djamić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!