Klimatski aktivisti u Njemačkoj sukobili se s policijom zbog rudnika ugljena

11.01.2023.

23:16

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Sukob aktivista i policije

Sukob aktivista i policije

Foto: THILO SCHMUELGEN / Reuters

U napuštenom njemačkom selu Lützerathu, u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, sukobili su se zeleni aktivisti i policija. Sigurnosne snage žele deložirati oko tisuću aktivista koji su okupirali napušteno selo koje je predviđeno za rušenje, kako bi njemački energetski div eRWE na tom mjestu proširio golemi rudnik ugljena Garcvajler. U Lützerathu je živjelo stotinjak stanovnika. Iseljavanje je počelo 2016., a dovršeno je lani. 

Danas je bio dan D za klimatske aktiviste utvrđene u Lützerathu, simbolu borbe protiv korištenja ugljena. Policija je rano jutros opkolila selo, probila barikade, a teška mehanizacija odmah počela rušiti kuće. Aktivisti pasivnim otporom čine sve kako bi otežali taj posao.


- Policija što brže hoće provesti deložaciju, a mi se želimo obraniti podižući barikade i mnogo je sredstava koja nam stoje na raspolaganju, rekla je klimatska aktivistica Saša.


Policija je strpljiva, svjesna da bez brutalne primjene sile nema brze deložacije. Zato odvodi jednu po jednu osobu.


 - Okružili smo Lützerath policijskim vozilima i na megafon pozivamo ljude da odu. U jednom trenutku bačeni su molotovljevi kokteli i kamenje, kazao je Andrea Müller, glasnogovornik policije u Aachenu


Njemački energetski div RWE otkupio je nekretnine i iselio stanovnike. Kada se divovski površinski kop Garzweiler približio selu i kuće se počele rušiti, skupina aktivista zaposjela je Lützerath i do danas sprečava rušenje tog sela i kopanje lignita.


- Ova vlada sve ovo dopušta i zato toliko policajaca stoji ovdje protiv našeg legitimnog prosvjeda. Znamo da nam ne treba ugljen za ostvarivanje energetske sigurnosti u Njemačkoj i Europi. Trebamo ga ostaviti u zemlji kako bi se cilj od stupanj i pol, koji su si političari zadali, uopće mogao postići, rekla je glasnogovornica klimatskih aktivista Lakshmi Thevasagayam.


Aktivisti kažu da je s Lützerathom i povratkom ugljenu njemačka klimatska politika napravila korak unatrag. Iako su u vladajućoj koaliciji i Zeleni, od kojih se mnogi protive korištenju ugljena, njemačka vlada je odlučna.


- I ja vjerujem da zaštita klime i prosvjedi trebaju simbole, ali prazno naselje Lützerath, u kojem više nitko ne živi, pogrešan je simbol, naglasio je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck.


Njemačka je postavila novi rok do 2038. kada bi se trebala prestati koristiti ugljenom za proizvodnju struje, ali prošla je godina po tom bila rekordna. Nakon što je ugasila većinu nuklearki i nakon smanjenja isporuke plina iz Rusije, dovela se u situaciju da nema izbora nego opet se okrenuti ugljenu, i to vlastitom.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!