U Zambiji oko milijun djece bez roditelja, školovanje im je jedina nada

26.01.2023.

19:46

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/HRT/IMS

Zambija

Zambija

Foto: HTV / HRT

Dok se čeka suđenje za osmero hrvatskih državljana u Zambiji osumnjičenih za trgovinu djecom, HRT-ova ekipa u zambijskom gradu Ndoli posjetila je dva sirotišta. 

Afričke obitelji izrazito su brojne, a djeca se smatraju bogatstvom. Djeci siromašnih obitelji posebno je teško, a takvi su u većini. Problem je u tome što je u Africi velika nezaposlenost, u Ndoli je veća od 30 posto. Mladim ljudima zaista je teško pronaći posao.

Djeca koja završe u sirotištu imaju kakvu-takvu hranu i školovanje, ali za njih je najveći problem kada izađu iz sirotišta jer u Africi je teško započeti život bez kapitala i posla, kazao je HRT-ov Miro Aščić javljajući se iz Ndole.

U školi "Nada", u prigradskom naselju Ndole, školuju se najsiromašnija djeca i siročad, od dječjeg vrtića do 10. razreda. Školu pohađa više od 500 djece, od kojih njih oko 10 posto nema roditelja i smješteno je u sirotištu u sklopu školskog kompleksa. Charlesu je njegova škola jedini dom.

- Želim biti liječnik. Zato što želim pomoći onima koji pate od različitih bolesti, kaže Charles.

Hildah barem ima baku s kojom živi, i ona se želi nastaviti obrazovati te završiti fakultet.

- Uspjet ću jer imam dovoljno strasti za to, kaže Hildah.

Afričku djecu u školi se od početka potiče da imaju velike snove. Svi znaju što žele raditi kada odrastu.

- Sviđa mi se škola jer učimo mnogo toga i kad odrastem želim postati medicinska sestra.

- Vole biti u školi, dolaze čak i po kiši, kaže učiteljica Nelly.

Afrika je kontinent mladih. Postoji i drugi način da se pomogne afričkoj djeci, osim posvajanja. Možemo im pomoći i prilikom školovanja i tako pridonijeti njihovoj svjetlijoj budućnosti.

Vladine su škole besplatne, ali sveučilišta se plaćaju. Stipendiju mogu dobiti samo najbolji. Zato im je pomoć tijekom školovanja ključna kako i njihovi snovi ne bi ostali neostvareni.

- Jedna od opcija je sponzoriranje školovanja. Prije svega treba razviti odnos s djecom da bi se shvatile njihove potrebe i pronašao način kako pomoći djeci u Africi, kaže Ngoma Chimfwembe, glavni učitelj.

U sirotištu je 50-ak djece, neka imaju roditelje, neka nemaju, a centar im osigurava hranu i školu. Kakva ih budućnost čeka?

- Pokušavamo im osigurati školovanje i da nakon obrazovanja mogu početi nešto raditi, kaže Markford Mbewe, voditelj centra za nezbrinutu djecu Isubilo.

U zemlji od gotovo 20 milijuna stanovnika oko milijun djece živi bez roditelja. Zambija je u Africi bila ponajviše pogođena sidom, zbog čega su mnoga djeca ostala bez roditelja. Otvorena je za međunarodno posvajanje, ali samo u skladu s Haškom konvencijom.

- Ima stranaca koji dolaze i posvajaju djecu i to je u redu. No procedura je prilično komplicirana, kaže Charles Mwambo, Odbor za zaštitu djece u Ndoli.

Posvajanje u Africi nije uobičajeno jer gotovo svi imaju djecu. Procjenjuje se da će do 2050. Afrika demografski eksplodirati, a nedostatak perspektive glavni je problem afričke mladosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!