20:02 / 07.02.2022.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/HRT

Napetosti na rusko-ukrajinskoj granici

Napetosti u Ukrajini

Napetosti u Ukrajini

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Užarena situacija na rusko-ukrajinskoj granici i dalje se pokušava gasiti diplomatskim akcijama. U Moskvu je, na razgovore s Vladimirom Putinom, stigao francuski predsjednik Macron, koji nakon toga odlazi i u Kijev. Istodobno, vojne aktivnosti Rusije i NATO-a sve su intenzivnije.

Rusija tvrdi da ne namjerava napasti Ukrajinu, ali nastavlja demonstrirati vojnu silu. U Lenjingradskoj oblasti održane su taktičke vježbe s obrambenim raketnim sustavom S-400, u moskovskoj regiji topništvo uvježbava gađanje, a ruski borbeni zrakoplovi patroliraju nebom u sklopu zajedničkih vojnih vježbi s bjeloruskim snagama.

Kao odgovor stižu snimke manevara NATO-ovih pilota iznad Jonskoga mora, spremnih i za misije na sjeveru Europe. U Poljsku pak nastavljaju pristizati američki vojnici i vojna oprema, nakon najave predsjednika Bidena da će ojačati vojnu prisutnost na istočnom krilu NATO-saveza.

Na pitanje novinarke smatra li da postoji nešto konkretno što Vladimir Putin posebno želi, američki predsjednik Joe Biden je rekao kako misli da je riječ o stvarima koje ne može dobiti.

Male su šanse i da će ono što želi dobiti Emmanuel Macron. Francuski predsjednik u riskantnom diplomatskom potezu stigao je u Moskvu zatražiti od Vladimira Putina smanjenje napetosti oko Ukrajine.

- Svjestan sam da smo obojica zabrinuta zbog sigurnosne situacije u Europi. Hvala vam što Francuska aktivno sudjeluje u izradi principijelnih rješenja u tom smjeru, rekao je Putin.

- Smatram da današnji razgovor može pokazati put kojim trebamo ići, a to je put deeskalacije, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Nakon Moskve putuje i u Kijev, kamo je stigla i njemačka ministrica vanjskih poslova.

- Činjenica je da kontinuirani dolasci visokih izaslanstava u Kijev odvraćaju Rusiju od daljnjeg zaoštravanja situacije, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba.

Kijev se priprema i za mogućnost da diplomacija zakaže, jer za razliku od stranih izaslanstava, ne mogu računati na dolazak stranih vojnika. Ukrajinska vojska uvježbavala je manevre nedaleko od anektiranog poluotoka Krima.

Vojnu obuku prolaze i brojni civili među kojima je sve više žena.

- Radim kao menadžerica, ali sada je vrijeme da branim svoju zemlju, svoj dom i obitelj, rekla je Viktoria Makarova, stanovnica Harkiva.

Na istoku Ukrajine učestali su, pak, slučajevi kršenja sporazuma o trajnom prekidu vatre. Do sada je u sukobu na istoku zemlje život izgubilo oko 13.000 ljudi.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!