Sjevernodoneck - glavno žarište rata; Prijeti li mu sudbina Mariupolja?

25.05.2022.

19:26

Autor: Gordan Žvanović/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Situacija u Sjeverodonecku

Situacija u Sjeverodonecku

Foto: Ukraine National Guard / Reuters

Rusi pojačavaju napade na Donbas, očito želeći što prije osvojiti preostale dijelove pokrajina Doneck i Luhansk. Vodi se bitka za Sjeverodoneck, koji je prije ruske invazije imao oko stotinu tisuća stanovnika. Trenutačno je to glavno žarište rata u Ukrajini. Grad je već gotovo potpuno u okruženju i prijeti mu sudbina Mariupolja. Istodobno, ukrajinski predsjednik Zelenski poručio je da će se Ukrajinci boriti sve dok ne vrate svaki dio okupiranog teritorija.

Kiša granata i projektila svakodnevno zasipa Sjeverodoneck. Ruske snage toliko su se približile gradu da ga gađaju i minobacačima pa prizori s gradskih ulica sve više podsjećaju na Mariupolj. Oni koji to još mogu, nastoje što prije otići.

- Ovdje je pakao. Svakodnevno smo izloženi granatiranju, mnogo je mrtvih, a imamo i humanitarne probleme, rekao je Vitalij, pripadnik ukrajinskih specijalnih policijskih snaga.

Ruske snage nastoje sa svih strana okružiti Sjeverodoneck i Lisičansk, kako bi onemogućile opskrbu ukrajinske vojske i stanovnika.

- Čini se da je bojišnica svuda oko grada. Praktički je okružen, tu su tenkovi, vidimo vojne kamione kako dolaze, i sigurno je da će grad uskoro pasti, rekla je Emma Iglan, osnivačica "Puta do pomoći".

U tijeku su siloviti napadi i na druge gradove u Donbasu. Ruska vojska svim silama pokušava zauzeti dijelove regije Luhansk koje još ne kontrolira.

Ponestaje im, čini se, preciznih projektila pa su ojačali napade iz zraka. 

- Otišli smo iz Adivkegrada zbog neprestanog granatiranja. Danima su nas gađali, uopće nismo spavali, naglasila je Irina, stanovnica Avdiivke.

- Situacija u Donbasu izrazito je teška. Sva je ruska sila sada koncentrirana u toj regiji. Liman, Popasna, Sjeverodoneck, Slovjansk - okupatori ondje žele sve uništiti. No iz komunikacije koju smo presreli jasno je da za njih ovaj rat nema smisla i da strateški njihova vojska nema šanse za pobjedu, istaknuo je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Uz standardne projektile, ruske haubice ispaljuju i posebno streljivo punjeno lecima s pozivom na predaju. No, ukrajinske snage na terenu i dalje pružaju žestok otpor.

- Tijekom protekla 24 sata odbijeno je 9 napada ruskih okupatora na području Donecka i Luhanska, rekao je Oleksandr Štupun, glasnogovornik glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga.

Na meti ruskog topništva i grad Zaporižja, na jugoistoku Ukrajine. Jedna je osoba poginula, a tri su ranjene.

- Visokoprecizni projektili iz zraka i s mora uništili su tvornicu u regiji Zaporižja, koja je proizvodila zrakoplovne motore za borbene avione ukrajinskih snaga, uključujući i bespilotne letjelice, naglasio je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Ukrajinski predsjednik obratio se sudionicima Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu i upozorio da Zapadu nedostaje jedinstva u vezi sa slanjem oružja i gospodarske pomoći Ukrajini.

- Zasad mi to ne osjećamo. Nismo to osjećali ni kada Ukrajina nije primljena u NATO. Zahvalni smo predsjedniku Bidenu, ali mi smo na europskom kontinentu i potrebna nam je potpora ujedinjene Europe, rekao je Zelenski.

- Ukrajina mora pobijediti. Podržavat ćemo ih putem humanitarne i vojne pomoći, jer oni se brane. Prolijevaju krv i za naše vrijednosti, tako da mi ne moramo. Ako Ukrajina ne uspije, Slovačka je sljedeća. Kažem vam - Slovačka je sljedeća, rekao je slovački premijer Eduard Heger.

No europsko jedinstvo potkopava Mađarska, u kojoj je zbog rata u Ukrajini od ponoći na snagu stupilo izvanredno stanje.

- Mađarska neće podržati briselski prijedlog naftnog embarga, dokle god to onemogućuje opskrbu Mađarske energijom. Taj je problem stvorila Europska komisija, pa ona treba ponuditi i rješenje, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Europska unija optužila je Rusiju da se koristi hranom kao oružjem i zatražila od Moskve da prekine blokadu crnomorskih luka, kako bi se omogućio izvoz ukrajinske pšenice. Ruska strana odgovara da je spremna prekinuti blokadu čim budu ukinute sankcije protiv Rusije. 


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!