20:00 / 02.03.2021.

Autor: Žvanović/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Traže se novi izvori dobave cjepiva

Cijepljenje Sputnikom V u Slovačkoj

Cijepljenje Sputnikom V u Slovačkoj

Foto: Radovan Stoklasa / REUTERS

Zajednička dobava cjepiva u Europskoj uniji sve je više na udaru kritika. Zbog znatnih zaostataka u opskrbi i nacionalnim programima cijepljenja - europski čelnici panično traže alternativna rješenja.

Austrijski kancelar Kurz kritizirao je sporost Europske agencije za lijekove pri davanju dozvola i najavio razvoj novih inačica cjepiva protiv koronavirusa zajedno s Izraelom i Danskom. Slovačka, pak, sljedeći mađarski primjer, kupuje dva milijuna doza ruskog cjepiva Sputnjik V.

- U iduća dva mjeseca dobit ćemo milijun doza, dovoljno za cijepljenje pola milijuna ljudi. U svibnju i lipnju stiže još milijun, rekao je Igor Matovič, slovački premijer.

U cijepljenju je od Unije mnogo učinkovitija susjedna Velika Britanija. Britanski znanstvenici utvrdili su i da Pfizerovo te AstraZenecino cjepivo pružaju učinkovitu zaštitu već nakon jedne primljene doze.

- Novi podaci pokazuju da jedna doza AstraZenecina ili Pfizerova cjepiva sprječava teže oblike bolesti kod starijih od 70 godina i smanjuje hospitalizaciju za čak 80 posto, izjavio je Matt Hancock, britanski ministar zdravstva.

Potaknulo je to i francuske vlasti da odobre korištenje AstraZenecina cjepiva kod starijih građana s kroničnim bolestima.

- Nacionalna zdravstvena agencija donijela je odluku da sva cjepiva dostupna u Francuskoj, AstraZenecino, Pfizerovo i Modernino imaju impresivnu učinkovitost u zaštiti ljudi od težih oblika COVID-a, kaže Olivier Veran, francuski ministar zdravstva.

Zbog sumnji u neučinkovitost kod starije populacije velike količine AstraZenecinog cjepiva u Francuskoj i Njemačkoj dosad su stajale neiskorištene. Njemačka je primjerice iskoristila samo 17 posto od dobivenih 2 milijuna 100 tisuća doza.

Čak 5000 doza cjepiva koje se po licenciji AstraZenece proizvodi u Indiji zrakoplovom srbijanske vlade u pratnji Aleksandra Vučića dopremljeno je u Sarajevo.

- Ovo su vakcine za Federaciju BiH. Pošto vidim da neki imaju primjedbe, koju god vakcinu hoćete, tražite, mi ćemo vam dostaviti od ove četiri koje mi imamo, rekao je Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik.

- Velika je stvar što danas imamo priliku da vidimo dolazak ovdje vakcina. Srbija je mogla to da upotrijebi i za svoje građane, izjavio je Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Dodatnu provjeru kvalitete doniranog cjepiva provest će tamošnja Agencija za lijekove, a naručena cjepiva zapadnih proizvođača Bosni i Hercegovini zasad nisu isporučena.

Crna Gora je već tjednima među zemljama s najvećim brojem novooboljelih na stotinu tisuća stanovnika. Predsjednik Milo Đukanović pozvao je na ubrzavanje postupka cijepljenja građana i založio se za zabranu ulaska u Crnu Goru bez negativnog PCR testa.

Cijepljenje se uspješno provodi u SAD-u, najteže pogođenom pandemijom. No zdravstvene vlasti zabrinute su zbog novih, zaraznijih sojeva koronavirusa, posebno newyorškog - jer nosi mutaciju koja može oslabiti učinkovitost cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!