U Britaniji skandal, Talijani prosvjeduju, u Africi 86 posto zaraza nezabilježeno

15.10.2021.

19:36

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik HTV-a/IMS

U Italiji je od danas za 23 milijuna radnika pri dolasku na posao obvezna COVID potvrda.

U Italiji je od danas za 23 milijuna radnika pri dolasku na posao obvezna COVID potvrda.

Foto: Borut Zivulovic / Reuters

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 86 posto svih zaraza u Africi je nezabilježeno. U Velikoj Britaniji skandal! Jedan laboratorij suspendiran je zbog 43 tisuće lažno negativnih PCR testova. U Italiji je od danas za 23 milijuna radnika pri dolasku na posao obvezna COVID potvrda.

video thumb

Za mnoge Talijane "zelena propusnica" znači i zadržavanje radnog mjesta. Vlast je na prosvjede ostala gluha.

- Osjećam se kao da sam opljačkana i nemam osnovno ljudsko pravo na rad, a radim od svoje 16. godine, kaže Flavia Borella, prodavačica iz Trevisa.

Radnici koji nisu cijepljeni sami će morati plaćati 15 eura za testiranje, a potrebna su tri tjedno.

I dok jedni u svemu vide udar na džep i slobodu, drugi odobravaju potez vlade i vide svjetlo na kraju korona tunela.

- Riječ je o pravednoj mjeri koja će nas izvući iz pandemije i potaknuti cijepljenje. Cjepivo je besplatno i ne razumijem u čemu je problem, komentira Fabio Bonanno, stanovnik Rima.

- Više bih voljela da je umjesto ove mjere uvedeno obvezno cijepljenje, no kako smo usred pandemije, smatram da je zelena propusnica potrebna, iako nije u redu, dodaje Daniela Calicchia, stanovnica Rima.

Iz Velike Britanije šok za 43 000 ljudi koji su dobili lažno negativne PCR testove iz laboratorija u središnjoj Engleskoj. Istraga je u tijeku, a laboratorij suspendiran. Loše vijesti i iz Afrike. Većina slučajeva zaraze na tom kontinentu prolazi ispod radara.

- Prema procjenama, između 65 i 85 posto slučajeva COVID-a asimptomatsko je. Prijavljeni slučajevi mogli bi tako biti tek vrh ledenog brijega, komentirala je Matshidiso Rebecca Moeti,  direktorica Svjetske zdravstvene organizacije za Afriku.

Iz SAD-a tračak optimizma. Američki predsjednik poručuje kako njegov plan - djeluje!

- Napredujemo. Na nacionalnoj razini dnevni broj slučajeva smanjen je za 47 posto. Broj hospitaliziranih u posljednjih šest tjedana pao je za 38 posto. Smanjili smo na 66 milijuna, još neprihvatljivo velik, broj necijepljenih sa sto milijuna u srpnju, komentirao je američki predsjednik Joe Biden.

SAD će, najavljeno je, od 8. studenog dopustiti posjete potpuno cijepljenim stranim putnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!