Europske zemlje pod strogim mjerama, unatoč prosvjedima

22.11.2021.

19:36

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Jelena Perleta

Epidemija koronavirusa

Epidemija koronavirusa

Foto: Ilustracija / HRT

Protekloga vikenda u mnogim europskim zemljama prosvjedi protiv COVID potvrda prerasli su u nasilje i sukobe s policijom. Unatoč prosvjedima, sve više zemalja uvodi i najavljuje strože mjere. Češka i Slovačka zabranile su necijepljenima ulazak u ugostiteljske objekte. U Njemačkoj su sve glasniji zagovornici obveznog cijepljenja, a u Austriji su vlasti otišle najdalje. Od danas je na snazi već četvrti lockdown, i to za cjelokupno stanovništvo.

Galerija
Cijela Austrija 4. put u općoj karanteni, Foto: Lukas Barth/REUTERS
Prosvjed u Amsterdamu, Foto: Eva Plevier/REUTERS

Nakon lockdowna samo za necijepljene, Austrija je uvela lockdown za sve. Prazne ulice sve govore. Idućih deset dana bit će zatvoreni kafići, restorani, kazališta, muzeji...


- Naravno da mi ide na živce. Već sam bila u božićnom raspoloženju i voljela bih ići na božićni sajam, ali ne možemo ništa promijeniti. Možemo samo poštovati pravila i iz svega izvući najbolje, kaže stanovnica Beča Lisa Bernsteiner.


Škole u Austriji ostaju otvorene, no roditelji imaju pravo odlučiti da dijete neće poslati u školu.


- Tako je kako je. Trebali bismo odmah uvesti obvezno cijepljenje. Tako je bilo u prošlosti. Kao dijete sam se cijepila u školi, a da moja majka nije morala nešto potpisati, nisu me ni pitali. Svi smo preživjeli. Vlada je u ovom slučaju malo podbacila, ali ne može se za sve kriviti vlast. Ako ljudi nisu razumni, onda jednostavno nisu, rekla je u Beču Christine Lokos. 


U Njemačkoj su sve glasniji zagovornici obveznog cijepljenja - broj novozaraženih stalno raste.


- Do kraja zime najvjerojatnije će svatko, kako je netko cinično rekao, ili biti cijepljen ili oporavljen od COVID-a ili mrtav. I to je istina, izjavio je njemački ministar zdravstva Jens SpahnNe misle svi da su strože mjere nužne. Veliki prosvjedi i sinoć u Belgiji i Nizozemskoj.


- Svi se građani i njihova uvjerenja moraju poštovati. Poštovanje, to je ono što tražimo. Poštovanje, poštovanje! Ne nametanje, zaneseno je rekao jedan od prsosvjednika u Bruxellesu. 


Istodobno, većina Europe mjere ipak pooštrava.


Bez dokaza o cijepljenju u Slovačkoj i Češkoj mnoga vrata ostaju zatvorena.


- Jutros smo morali tri osobe poslati nazad jer nisu imale potreban certifikat, iako smo ga na vrijeme tražili, rekao je vlasnik teretane u Brnu.


I dok je cjepivo aktualno, sve se više priča i o lijekovima. Tako i Kina ima lijek u poodmakloj fazi ispitivanja, za koji se vjeruje da u velikoj mjeri sprječava razvoj teškog oblika bolesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!