Moskva sve snage usmjerava na Donecku oblast

06.07.2022.

19:40

Autor: Miro Aščić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kazbek Basayev / REUTERS

Dok ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poziva Zapad da isporuči moderne sustave proturaketne obrane kako bi se obranili gradovi - Moskva sve snage usmjerava na Donecku oblast ne bi li cijeli Donbas stavila pod svoju kontrolu. Glavni ciljevi su gradovi Slovjansk i Kramatorsk kojima pod udarima topništva prijeti već viđen scenarij - potpuno uništenje.

Snažni napadi krstarećim i balističkim raketama u Žitomirskoj, Dnjepropetrovskoj i Harkivskoj oblasti, gdje je oštećeno čuveno harkivsko sveučilište, a posebno snažnom raketiranju izložena je Donjecka oblast. Ukrajinske vlasti tvrde da su dvije osobe poginule u raketiranju Mikolaiva, a dvije u napadu na gradsku tržnicu u Slavjansku.

- Okupacijske snage ispalile su oko 30 bombi s kazetnim punjenjem u smjeru Slavjanska, a dijelovi bombi pogodili su glavnu tržnicu, rekao je Dmitro Nogin, policijski zapovjednik.

Nakon zauzimanja Luganske, počinje intenzivna bitka za Donjecku oblast. Prvi na udaru je Seversk, grad kojem su se ruske snage približile na manje od 7 kilometara i prema kojem napreduju iz tri pravca. Prema Bahmutu ruske snage nadiru s jugoistoka, dok sa sjevera i sjeveroistoka napadaju naselja oko Slavjanska.

- U smjeru Slavjanska, neprijatelj pokušava poboljšati taktički položaj. Naši branitelji odbili su neprijateljski napad i potisnuli napadače na području naselja Dolina, naglasio je Oleksandr Štupun, glasnogovornik Glavnog stožera ukrajinske vojske.

Guverner Donjecke oblasti rekao je da se preostali građani moraju evakuirati zbog intenziviranja ruske ofenzive. Od milijun i 600 tisuća stanovnika, koliko ih je prije ruske agresije živjelo na području pod ukrajinskom kontrolom u Donjeckoj oblasti, ostalo je još oko 350 tisuća. 

- Kada bude manje ljudi, moći ćemo se više koncentrirati na neprijatelja i izvršavanje glavnih zadaća, rekao je Pavlo Kirilenko, guverner Donjecke oblasti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opet je od zapada zatražio isporuku modernih sustava proturaketne obrane. Ukrajina već koristi napredne američke višecijevne raketne sustave HIMARS, a Rusi tvrde da njima neselektivno raketira separatističko uporište Donjeck. 

- Zapad mora biti svjestan svoje odgovornosti za smrt civila. Prije svega u Donbasu, u drugim dijelovima Ukrajine, gdje kijevski režim koristi zapadno oružje protiv civilnog stanovništva kao sredstvo zastrašivanja, istaknuo je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Europska unija mora biti spremna na potpuni prekid isporuke plina iz Rusije, stoga je u pripremi krizni plan, upozorava predsjednica Europske komisije. 

- Već je dvanaest država članica izravno pogođeno djelomičnim ili potpunim prekidom isporuke ruskog plina. Očito je da Putin nastavlja koristiti energiju kao oružje, i to je razlog zašto Komisija radi na europskom planu za hitne slučajeve, naglasila je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Mjesečni uvoz plina iz Rusije pao za 33 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je izvoz američkog ukapljenog plina u Europu skoro utrostručen! Rusija je, navodno zbog tehničkih problema, zaustavila na mjesec dana zaustavila kaspijski naftovod kojim Kazahstan isporučuje Europi više od milijun barela nafte dnevno. Kazahstanski predsjednik Tokajev ranije je najavio da je njegova zemlja spremna opskrbljivati Europu većom količinom energenata.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!