Stoltenberg: Ne možemo određivati budućnost Ukrajine u Bruxellesu

10.12.2022.

09:40

Autor: Marko Stričević/Vijesti/A.S./HRT

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO saveza

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO saveza

Foto: Reuters / Reuters

SAD šalje novu vojnu pomoć Ukrajini. Teheran i Moskva odbacili su optužbe Zapada da se Rusija koristi iranskim bespilotnim letjelicama za napade na ciljeve u Ukrajini. Sjedinjene Američke Države tvrde kako je razmjena oružja između Rusije i Irana dostigla takve razmjere da se može govoriti o obrambenom savezu. Stanje na bojištu u Ukrajini i dalje je teško. Ukrajinski predsjednik Zelenski upozorava da je ruska vojska pretvorila ukrajinski grad Bahmut u "spaljene ruševine".


U intervjuu za norvešku javnu televiziju glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio je kako osjeća veliku osobnu odgovornost u nastojanjima da rat u Ukrajini završi na način koji će osigurati da Ukrajina ostane neovisna, demokratska država Europe. 

- Najbolji način da se to ostvari jest potpora Ukrajini kako bi dobila vojnu silu koja će učiniti da ruski predsjednik Putin shvati kako mora pregovarati uz temeljnu pretpostavku da je Ukrajina neovisna nacija, izjavio je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO saveza.

Ruski predsjednik Putin tijekom posjeta Kirgistanu je spomenuo mogućnost dogovora, ali tvrdi da agresija na Ukrajinu koju naziva specijalnom vojnom operacijom teče prema planu i bez problema.

Od četiri ukrajinske oblasti koje je okupirao i proglasio teritorijem Rusije njegova vojska nema punu kontrolu ni u jednoj, a prije mjesec dana povukla se iz Hersona, glavnog grada istoimene oblasti. Od tada na liniji fronta nije bilo većih pomaka.

- Ovaj rat će najvjerojatnije završiti pregovorima, ali mi znamo da na ono što se događa za pregovaračkim stolom ovisi o snazi na ratištu. Tek kada predsjednik Putin shvati da Ukrajina posjeduje snagu koja onemogućava da netko drugi preuzme kontrolu nad njom, Rusija će izaći s takvom ponudom koja će omogućiti Ukrajini da nastavi postojati kao neovisna nacija, poručio je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO saveza.

Novinar ga je upitao kako bi Ukrajinci trebali odrediti što je potrebno pružiti, a što ne da ne završe kao gubitnici.

- Zato i jest na Ukrajincima da naprave tu tešku procjenu, a ne na nama. Mi ne možemo određivati budućnost Ukrajine u Bruxellesu, Washingtonu ili Londonu. Oni o tome moraju odlučiti u Kijevu, kazao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO saveza.

 SAD je potvrdio slanje nove, 275 milijuna dolara vrijedne vojne pošiljke Ukrajini. Ona se prvenstveno sastoji od elemenata za protuzračnu obranu, odnosno sprečavanje Rusije da iranskim dronovima i drugim raketama razara energetsku i drugu infrastrukturu 40 milijunske zemlje.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!