U sjeni inflacije: zašto je "crni petak" ove godine podbacio

26.11.2022.

19:17

Autor: Marko Stričević/Dnevnik/HRT

Gužva u Caracasu, Venezuela

Gužva u Caracasu, Venezuela

Foto: Leonardo Fernandez Viloria / REUTERS

Crni je petak podbacio, ponajprije u Sjedinjenim Državama, odakle nam je i došao. Očito je da se zbog inflacije - rasta cijena, ali i neizvjesnosti - kupovalo opreznije. Čuvao novac za važnije. Mozak se ipak uključio prije impulzivnog odlaska u trgovine.

U SAD-u, kolijevci ideje o pokretanju ekonomije potrošnjom građana na sveopćim predblagdanskim popustima, tzv. crni petak promicao je i predsjednik države. Više nije riječ o danu ili tjednu - mnogi trgovci mame kupce sniženim cijenama još od listopada. Više američkih analiza ipak prognozira tek umjereni rast prometa u odnosu na katastrofalnu pandemijsku godinu.


- Na tržištu dionica nijedan realni sektor nije porastao ili pao za više od jedan posto. Kao da se ne događa ništa posebno, ali mislim da je ispod površine "povuci-potegni" između inflacije, povjerenja potrošača i potrošnje. Inflacija neće pasti dovoljno brzo, potrošači će iscrpiti svoje mogućnosti i na kraju ćemo svjedočiti padu cijena dionica, kaže Kevin Barry, stručnjak za ulaganja tvrtke Summit Financial.


U Europi crni petak kao relativni novitet i dalje izaziva reakcije u rasponu od euforije do otpora. Pogotovo u okolnostima ekonomske krize: građani Španjolske nose se s godišnjom inflacijom od oko devet posto i, prema istraživanju agencije Idealo, njih čak 40 posto neće se odazvati pozivu trgovaca da pred Božić troše još više.  

Prizor iz Nantesa, Francuska

Prizor iz Nantesa, Francuska

Foto: Stephane Mahe / REUTERS

U Velikoj Britaniji kartično poslovanje pokazuje blagi rast potrošnje u odnosu na lani, ali promet je i dalje niži u odnosu na pretpandemijsko vrijeme. Umjesto odlaska u trgovačke centre, u Njemačkoj i drugim zemljama kupci sve više daju prednost internetskom naručivanju. No istovremeno raste i svijest da takav oblik trgovine dovodi do pojačanog ispuštanja stakleničkih plinova.


- Danas znamo da 90 posto gubitaka u bioraznolikosti i više od 50 posto stakleničkih plinova dolazi od prekomjernog iskorištavanja izvora i njihova pretvaranja u proizvode. Crni petak je Fukushima prekomjerne potrošnje. Nastaju goleme količine novih proizvoda koji se prevoze po svijetu, a onda ih se vraća i uništava. Tvrtka Amazon radikalno izrabljuje naš planet kako bi zaradila, rekla je aktivistica Greenpeacea Viola Wohlgemuth.


Ovogodišnji crni petak u 30-ak država prate prosvjedi i štrajkovi radnika Amazona, megatvrtke koja je razvila najveću svjetsku internetsku trgovinu. U Njemačkoj se štrajkalo u devet od 20 skladišta. Osim na nezdrave uvjete rada, pogotovo ovih dana, zaposlenici jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, Jeffa Bezosa, žale se i na niske plaće. Toliko su, međutim, pritisnuti socijalnom krizom i umanjenim radničkim pravima da si uz prosvjed nisu mogli priuštiti i - štrajk. 

video thumb

Kako je bilo u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj ipak drukčiji pokazatelji potrošnje na "crni petak" nego u SAD-u. Prema podacima Porezne uprave, jučer je fiskalizirano gotovo 7 i pol milijuna računa, ukupne vrijednosti malo manje od 893 milijuna kuna. Usporedi li se to s prošlogodišnjim crnim petkom, jasno je da se ove godine potrošilo znatno više. Broj računa porastao je za 14 cijelih 8 posto, a njihova je vrijednost 22 posto veća. Rast iznosa potrošenog novca može se povezati i s rastom cijena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!