Podoljak: Dogovorili smo trostruko više tenkova nego što je bilo objavljeno

29.01.2023.

Zadnja izmjena 19:36

Autor: Marko Stričević/T.V./Dnevnik/HRT

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog

Foto: HTV / HRT

U ekskluzivnom razgovoru za HRT savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog Mihajlo Podoljak govorio je o ratnim i poslijeratnim planovima ukrajinskih vlasti, borbi protiv korupcije i zapadnom oružju. Našem novinaru izjavio je da je Ukrajina praktički zaključila dogovor o trostruko više zapadnih tenkova nego što je službeno objavljeno.


- Do danas smo već došli do brojke od 300-320 tenkova. Ne 100 do 150, nego 300 do 320, za koje su pripremni pregovori već provedeni i sad se razgovara o logističkim mogućnostima. Mislim da će tenkova u svakom slučaju biti onoliko nam treba, ustvrdio je Mihajlo Podoljak u razgovoru s novinarom vanjskopolitičke redakcije HTV-a Markom Stričevićem.

- Rat je sada ušao u etapu u kojoj Rusija koncentrira sve svoje rezerve, jer će pokušati ići va bank i dokazati da joj je preostalo još ponešto snage za zadržavanje okupiranih teritorija. Za ovu etapu rata potrebna su nam tri osnovna istrumenta: tenkovi kao instrument za ofenzivu, zatim rakete većeg dometa koje razaraju infrastrukturu u zaleđu ruske vojske, smanjuju joj topničke mogućnosti i štite naše vojnike tespomenute tenkove. Treći instrument je zrakoplovstvo, prije svega jurišno, koje može uništavati mobiliziranu živu silu Ruske Federacije. Mi i naši partneri jasno razumijemo da je u ovoj etapi rata formula za rješenje: tenkovi plus rakete. Oko raketa sada pregovaramo. U ovom trenutku - blago rečeno - nismo zainteresirani za otezanje s ovim sukobom. Blago rečeno. Rusija je ta koja želi ratovanje niskog intenziteta, do iscrpljivanja resursa. Ako steknemo mogućnosti za kontranapad, a o instrumentima smo upravo pričali, moći ćemo jako ubrzati napredovanje, nanijeti još tri do četiri fundamentalna taktička poraza Ruskoj Federaciji te tako učiniti da joj se vojska neprekidno osipa više nije borbeno sposobna. Tenkovi tu imaju ključnu ulogu. No dobro, i rakete većeg dometa koje omogućavaju da se ti tenkovi sačuvaju, pojasnio je Podoljak.

Čudi ga što neki zaboravljaju da je i sovjetska Rusija porazila Hitlera oružjem koje joj je slao Zapad

Zamoljen da komentira spornu tezu, prema kojoj se u Ukrajini vodi posrednički rat između Rusije i SAD-a, a koju među ostalima često ponavlja i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, rekao je kako nije spreman miješati se u unutarnju politiku Hrvatske.

- Razumijem uzroke i prirodu tih izjava. Ipak, dajte da jasno naglasimo neke stvari. Takve teze djeluju posebno strašno. One pokazuju da neki ljudi ne razumiju prirodu ovog rata i realno nisu spremni pogledati istini u oči. Jako mi je žao kada lideri drugih zemalja ne razumiju da je koncept vanjske politike Rusije ekspanzija. Putem prijetnji, ucjena i agresije Rusija stalno prodaje koncept: "Bojte nas se!" Priroda ovog rata je konkretna. Rusija je konkretno napala drugu zemlju s ciljem uništavanja i ubijanja njenih građana druge zemlje. Pritom čak ne objavljuje ni teritorijalne zahtjeve; ona objavljuje svoje pravo da uništi suverenost Ukrajine, njenu državnost, ustvrdio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

- Mi imamo vojsku koja ratuje osmišljeno, braneći svoje domove, i to je očigledno. Prema tome, nisu Sjedinjene Države te koje ratuju s Ruskom Federacijom. SAD, baš kao i demokratski savez zemalja koje podupiru Ukrajinu, predaje nama resurse kroz program pomoći za vođenje rata. Začuđuje što neki ne znaju da je u 2. svj. ratu Sovjetski Savez, ratujući s ondašnjom nacističkom Njemačkom, primao prema zakonu o zajmu i najmu pomoć od koalicije protiv Hitlera upravo ovako kako danas Ukrajina prima pomoć od koalicije protiv Putina. Činjenica je da je 99 posto snabdijevanja sovjetske armije išlo preko SAD-a, Veliku Britanije i drugih zemalja koalicije, pojasnio je Podoljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!