12:26 / 01.04.2022.

Autor: Marko Stričević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Humanitarna kriza u Mariupolju, sve nade se polažu u mirovne pregovore

Mariupolj

Mariupolj

Foto: Alexander Ermochenko / Reuters

Nastavlja se borba za mnoge ukrajinske gradove. U Mariupolju je i dalje najteža humanitarna kriza. Istodobno - Rusi tvrde da su Ukrajinci raketirali naftno postrojenje u ruskom gradu Belgorodu. Koliko god male bile ipak se polažu nade u, za danas najavljene, nove mirovne pregovore dviju strana.


Pod kontrolom ukrajinskih snaga ponovno je Irpinj, grad koji odavno nosi titulu heroja Sovjetskog Saveza, a odnedavno je i jedan od deset koji su ponijeli naslov Grada-heroja Ukrajine.

- Bilo nam je jasno da ih protjeruju, a kad je došla naša vojska, shvatila sam da su nas doista oslobodili. Sreća je bila velika. Ja se samo molim Bogu da to sve završi i da se više ne vrate.

Iza kratkotrajne ruske okupacije ostaju svjedočanstva o nasilju nad civilima i sumnje na ratne zločine. BBC javlja o tijelima stanovnika na ulicama. Na zelenim površinama ostali su grobovi.

- Nedaleko odavde sahranili su obitelj s 12-godišnjim djetetom. Ubijeni su projektilom. Malo dalje, Rusi su ustrijelili jednog muškarca. Ne znam što se točno dogodilo, neću vam lagati. Ali ubili su ga i sahranjen je ondje u parku.

Iako po okolici i dalje tuče teško topništvo, ruska se vojska nakon mjesec dana pokušaja da prodre u središte Kijeva navodno povlači iz okolice metropole, kao i iz Černjihiva i Sumija na sjeveru i sjeveroistoku zemlje.

- Znamo da odlaze s područja na kojima ih tučemo kako bi se usredotočili na druge pravce koje bi nama moglo biti teže obraniti. Stanje na jugu i u regiji Donbas i dalje je krajnje teško. U Mariupolju i smjeru Harkiva ruska vojska prikuplja snage za moćne udare.

S druge strane granice, u ruskom gradu Belgorodu, 50-ak kilometara zračne linije od Harkiva, noćas je gorjelo skladište nafte. Lokalne vlasti tvrde da su postrojenje raketirali ukrajinski helikopteri. To je već drugi incident u tom kraju ovog tjedna, koji je ruska strana proglasila raketnim udarom iz Ukrajine. Dogodio se dan nakon što je ruska vojska tvrdila da je raketnim udarima u Ukrajini uništila zalihe goriva za donbasku frontu na kojem ruska armija priprema daljnja osvajanja.

- Jedinice vojske Luhanske narodne republike nastavile su napadačke operacije u predgrađu Sjeverodnjecka. U jednom danu. za jedan dan 57. motorizirana brigada napredovala je dva kilometra, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

U ostatku svijeta prvi je dan stupanja na snagu Putinovog dekreta kojim naređuje državama označenim kao neprijateljske da ruski plin kupuju u rubljima. Ishod ovog manevra tek se očekuje. Glavni dobavljač za Europu, Njemačka, odbila je taj Putinov plan za spas nacionalne valute, a u poslovni dnevnik Handelsblatt puštena je infromacija da ministarstvo ekonomije razmišlja o nacionalizaciji Gazpromove i Rosnjeftove podružnice u Njemačkoj. Gazprom Germania upravlja velikim skladištima zemnog plina, a Rosnjeft Deutchland je jedna od ključnih tvrtki u preradi fosilnih goriva. Službeni Berlin zasad šuti o tome. Washington je poručio da je Putinov dekret izraz financijskog očaja.

- Na našim je europskim partnerima da da odrede što je u njihovom najboljem interesu i što je naš zajednički interes, rekao je Ned Price, Ured za vanjske poslove SAD-a.

Dok u nekoć polumilijunskom Mariupolju ruska opsada i dalje stvara možda najveću humanitarnu krizu u Europi od 2. svjetskog rata, danas bi se videovezom trebali nastaviti mirovi pregovori čiji se iole ozbiljniji uspjeh u ovom trenutku ne čini izglednim. Turska je kao posrednik izrazila nadu da će u idućih tjedan do dva uspjeti za isti pregovarački stol dovesti ministre vanjskih poslova Dmitra Kulebu i Sergeja Lavrova.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!