Strahuje se da ruska vojska nakon napada na Azovskom, planira i zauzimanje crnomorskog priobalja

03.03.2022.

20:49

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Marko Stričević/B.V.

Najjužnija granica Ukrajine, na tromeđi s Moldavijom i Ukrajinom.

Najjužnija granica Ukrajine, na tromeđi s Moldavijom i Ukrajinom.

Foto: HRT / HTV

Na ušću Dunava u Crno more ekipa HRT-a u kojoj su Goran Šteković, Tomislav Radić i Marko Stričević, posjetila je najjužniju granicu Ukrajine, na tromeđi s Moldavijom i Ukrajinom. Proteklih se dana preko nje planira skloniti na sigurno sve više civila s priobalja Ukrajine.

Strahuje se da ruska vojska u idućoj fazi,nakon napada na Azovskom, planira i zauzimanje crnomorskog priobalja - možda čak sve do Moldavije, odnosno odmetnute proruske paradržave "Pridnjestrovlja".

- Trajektima dolazi nekad 200, nekad 600 ljudi. Kažu da je ovdje u šest dana granicu prešlo više od 10 000 Ukrajinaca. Stanje je mirno i kontrolirano, ali je domaću javnost potresla vijest po padu dvije borbene letjelice. Prva je MIG 21. Bio je u rutinskoj kontroli, a srušio se i helikopter koji ga je pošao tražiti. Poginulo je osam vojnika, a uzroci se još istražuju. Regiju su posljednjih dana pogodili jaki vjetrovi atipični za ovo doba godine, ali s obzirom na stanje u Ukrajini rezultati ove istrage očekuju se s posebnom pozornošću, izvijestio je Marko Stričević.

- Stanje u Odesi je sada mirno, no sve je veci pritisak. Na horizontu se vide ratni brodovi, tako da smo odlučili otići što je moguće prije. Ljudi koji nemaju djecu ostaju, a oni s djecom odlaze, rekla je Jelena, stanovnica Odese.

Na početku invazije pričalo se o desantu na Odesu, to se ipak nije dogodilo?

- Ne znam. Prva dva dana bile su eksplozije i pucnjava, a zatim dva- tri dana zatišje. Glavni napadi išli su na Harkiv i Kijev, a u Odesi je bilo mirno. No sada već raste pritisak, mislim da će sigurno biti napad. Od mojih poznanika neki koji nemaju djecu su ostali, a oni s djecom odlaze, ističe Jelena.

U kojem smjeru ćete dalje, znate li?


- Ja znam, kaže i dodaje kako je glavno bilo prijeći granicu i dospjeti na sigurno. Sačuvati život.

- Došla sam iz Izmaila. Sa mnom je sin od 13 godina. Strahujem za njegov život. Želimo ostati ovdje, a zatim u Češku i pričekati što će biti dalje, jer se bojim za svog sina, kaže jedna Ukrajinka.

- Ime mi je Mira. Imam 56 godina. Ja sam "hohluška", govorim "hohlacki" i svi me razumiju. Došla sam pomagati, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!