Zelenski: Lideri razumiju zašto nema pregovora o završetku rata

13:46 / 17.06.2022.

Autor: Marko Stričević/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Valentyn Ogirenko / REUTERS

Nakon što su jučer u Kijevu bila trojica čelnika velikih europskih zemalja - Francuske, Njemačke i Italije - Ukrajinski predsjednik Zelenski poručio je da je njegova zemlja spremna raditi na tome da postane punopravna članica Europske unije. O članstvu Ukrajine mišljenje bi danas mogla dati Europska komisija. U međuvremenu, rat je ušao u 114. dan. 

Prve reakcije aktera sastanka u Kijevu idu u smjeru otklanjanja teorija da su europski lideri u glavni grad Ukrajine došli kako bi pokušali uvjeriti predsjednika Zelenskog da u ime kakvog-takvog mira ili primirja pristane na teritorijalne ustupke Rusiji, ne bi li se zaustavio rat koji odnosi sve više žrtava i sve snažnije destabilizira kontinent.

- Jasno je da neće biti diktatorova mira po volji Putina, nego da to mora biti nešto što će odobriti sama Ukrajina - njezin parlament, ukrajinski narod i predsjednik, rekao je Olaf Scholz, njemački kancelar. 

- Svi lideri razumiju zašto trenutačno nema pregovora o završetku rata. To je isključivo zbog pozicije Rusije koja pokušava zaplašiti sve u Europi i nastaviti s destrukcijom naše države. Nju ne zanima kako pronaći put do mira. Riječ je o agresoru koji mora za sebe odlučiti da rat mora završiti. Mi ćemo se nastaviti boriti dok ne postignemo potpunu sigurnost države i njezin teritorijalni integritet, naglašava Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik. 

Ukrajinske vlasti smatraju da bi bilo kakvo primirje s ruskim agresorom samo pomoglo režimu u Moskvi da u idućim godinama obnovi svoju teško stradalu vojsku i nastavi s teritorijalnim osvajanjima po Ukrajini, a možda i po drugim suverenim zemljama. Potpora nastavku oslobodilačkog ratovanja u kojem su dosad poginuli deseci tisuća ljudi stigla je i s drugog kontinenta, od SAD-a, sile koja je najodlučnija u politici ratnog obračuna s režimom Vladimira Putina

- Ukrajina je suverena zemlja. Predsjednik Zelenski demokratski je izabran vođa te zemlje i samo on odlučuje kako će rat završiti. On odlučuje kako će definirati pobjedu i koji će biti ishod, istaknula je Karine Jean-Pierre, glasnogovornica Bijele kuće.  

Službeni Kijev ističe da mu je preduvjet za pregovore s Moskvom protjerivanje ruske vojske sa svih teritorija koje je okupirala od 24. veljače. Iz dana u dan ukrajinska vlada poručuje da joj za pobjedu treba dostava golemih količina modernog teškog topničkog oružja sa Zapada. Među partnerskim silama koje kritizira zbog raskoraka između obećanja i ispunjenog, Kijev je dosad posebno isticao Njemačku, kojoj je pred sastanak u Kijevu ruski Gazprom smanjio isporuku plina za 40 posto.     

- Njemačka je prije podosta vremena odlučila da će zajedno s Nizozemskom poslati Ukrajini svoje moderno oružje. To se trenutačno i događa uz blisku suradnju s Ukrajinom jer je riječ o oružju koje ne možeš tek tako negdje postaviti. Najprije treba učiti kako se njime koristi i to se upravo događa, rekao je Scholz. 

 Unatoč simbolici, vojna perspektiva Ukrajine ostaje mutna, kao i ona politička. Čelnici Njemačke, Francuske i Italije - triju ekonomskih predvodnica Europske unije, usred Kijeva objavili su želju da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo. No čak i ako uspiju nagovoriti ostale članice da ratificiraju takvu odluku, koliko je status kandidata dugoročno relativan uspjeh - dobro znaju države zapadnog Balkana.  Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!