Tri mjeseca ruske invazije na Ukrajinu: tisuće poginulih, milijuni izbjeglih, zemlja razorena

19:11 / 24.05.2022.

Autor: Marko Stričević/Dnevnik/P.F./HRT

Zračni napad na Kulturni centar u Lozovi u regiji Harkiv

Zračni napad na Kulturni centar u Lozovi u regiji Harkiv

Foto: State Emergency Service of Ukraine / Reuters

Prije točno tri mjeseca, 24. veljače, Rusija je napala Ukrajinu. U proteklih 90 dana agresija je odnijela tisuće života, izbjeglo je više od 6 i pol milijuna ljudi, a materijalna šteta u napadnutoj zemlji do sada se procjenjuje na više od 600 milijardi eura. Rusi su u dosadašnjem tijeku rata osvojili dva veća grada, Herson na jugu zemlje i Mariupolj, grad na Azovskom moru koji su i potpuno razorili. Nakon što su se povukli sa sjevera zemlje i područja oko Kijeva, Rusi su se, pod pritiskom ukrajinske protuofenzive, morali povući i s područja oko drugog najvećeg grada, Harkiva. Trenutačno se najveće bitke vode na istoku Ukrajine, gdje Rusi žele osvojiti cijeli teritorij samoproglašenih proruskih pokrajina Doneck i Luhansk. Nekim gradovima, poput Sjevjerodonecka, prijeti sudbina kakva je zadesila Mariupolj.

U jednom od 20 najvećih gradova Europe i drugom, najmnogoljudnijem u Ukrajini, Harkivu, vlasti već tjednima pokušavaju stvoriti dojam o normalizaciji života. Nakon što je ukrajinska vojska u okolici Harkiva izvela dosad najuspješniju protuofenzivu odbacivši neprijateljsku artiljeriju nekoliko desetaka kilometara na sjever i istok, lokalne vlasti su više puta istaknule da je centar grada siguran od projektila. No gotovo svakog dana stižu vijesti da možda i nije tako.

- Pogledajte, molim vas, kako se dimi, ponovno negdje kod Cerkuna. Pogledajte stup dima, ponovno raketiraju, rekla je Natalija Lopanska, stanovnica Harkiva.

Gospođa Lopanska nije slučajno snimljena na izlazu iz podzemne željeznice. Ona u njoj živi od početka ožujka, zajedno sa sinom i još nekoliko stotina sugrađana. Hodnici su postali atomska skloništa, a vagoni - stanovi. No vlasti Harkiva ovih dana pokušavaju nanovo pokrenuti rad podzemne željeznice.

- Priopćili su nam da moramo napustiti vagone jer je naš gradonačelnik odlučio ponovno pustiti u pogon podzemnu željeznicu. Naravno da svi osjećamo veliki strah jer se i dalje puca, rekla je Lopanska.

Čini se da je ukrajinska protuofenziva kod Harkiva posljednjih tjedana zastala. Istovremeno na krajnjem istoku Ukrajine, u borbi za regiju Donbas, ruska armija navodno ulaže goleme količine ljudstva i tehnike kako bi u okruženje stavila gradove Sjevjerodoneck i Lisičansk te zauzela cijelu Luhansku oblast. Sjevjerodoneck je navodno okružen s tri strane.

- Objavljen je režim obustave vatre i otvoreni su humanitarni koridori kako bi se omogućio izlaz civilima. To nesumnjivo usporava tempo ofenzive, ali to se radi svjesno kako bi se izbjegle civilne žrtve, istaknuo je Sergej Šojgu, ministar obrane Ruske Federacije.

Ukrajinske vlasti tvrde suprotno - da ruska vojska terorizira civilno stanovništvo, da provodi taktiku spaljene zemlje i da se 15 tisuća civila koji su ostali u Sjevjerodonecku više ne može sigurno izvući iz okruženja. Ruska, pak, vojska, osim obruča oko Luhanske oblasti, pokušava zatvoriti i onaj širi, kojim bi se opkolili gradovi Slovjansk i Kramatorsk.

- Neprijateljske jedinice pripremaju se za nastavak napredovanja u smjeru Slovjanska. Za to su dopremili dodatne artiljerijske jedinice na jug grada Izjuma, istaknuo je Oleksandr Štupun, glasnogovornik ukrajinske vojske.

Na dijelu područja pod ruskom okupacijom stižu pak nove informacije o partizanskom ratovanju, u kojem navodno sudjeluju i ubačene ukrajinske specijalne jedinice. Ono je navodno posebno razvijeno u južnom gradu Melitopolju. Ukrajinska vojna obavještajna služba tvrdi da je u malo manje od mjesec dana u tom gradu ubijeno oko 70 ruskih vojnika te da je prije jedan tjedan u zrak dignut željeznički most.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!