Inflacija na najvišoj razini u posljednjih osam godina

17.12.2021.

19:58

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Dijana Kovaček/A.P.C.

Kune

Kune

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

U studenom je nastavljen rast inflacije koja je dosegnula najvišu razinu u posljednjih osam godina. U odnosu na lanjski studeni, viša je za čak 4,8 posto. Najviše su rasle cijene goriva i maziva - za 26%, a zatim prijevoza, gotovo za 13%. I cijene hrane nastavile su višemjesečni rast, u studenom u prosjeku za 5,7%, objavio je Državni zavod za statistiku

Galerija
Zoran Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade, Foto: Dnevnik/HTV/HRT
Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP-a, Foto: Dnevnik/HTV/HRTBoris Vujčić, guverner HNB-a, Foto: Dnevnik/HTV/HRT

Rast cijena hrane, duhana, prijevoza, a najviše naravno goriva - glavni su razlozi rasta inflacije u studenom.


- Gotovo polovicu ukupnoga rasta možemo pripisati rastu cijena energenata. Ono što također možemo reći, zasada je stopa inflacije ispod prosjeka Europske unije, ispod prosjeka eurozone, a imamo neke države, poput baltičkih, u kojima je inflacija preko 7 posto, rekao je Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade. 


Iduće godine, kaže Savić, očekuje se ublažavanje rasta inflacije, na oko 2,6%,  a sličnu prognozu od oko 2,5% ima i glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca.


- U prvoj polovici godine možemo očekivati i dalje relativno visoke razine cijena, s jedne strane pod utjecajem rasta cijena prehrambenih proizvoda, dok bi cijene energenata mogle početi ublažavati rast, a onda bi, prema svim očekivanjima, u drugoj polovici godine taj rast trebao usporiti, izjavila je Iva Tomić, glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca.


Najveći je rizik za daljnje jačanje inflacije, smatraju u HNB-u, mogući rast cijene struje i plina u travnju. No stopa inflacije u idućoj godini bit će i jedan od preduvjeta za uvođenje eura.


- Iskustvo je da ni u jednom trenutku dosad Europska komisija nije referentnu vrijednost inflacijsku stavila da je niža od prosječne stope inflacije u eurozoni,  a mi očekujemo da će stopa inflacije u Hrvatskoj biti na razini stope inflacije u eurozoni, ako to bude i u budućnosti, tako bi mi morali ostvarit taj kriterij, ističe guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić


U studenom je prosječna inflacija u eurozoni bila 4,9 posto, a u cijeloj Europskoj uniji još i viša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!